BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Utesluter inte ett tidigare val
Än mer förvirrande har det måhända blivit för väljarkåren efter att den nya partiledaren Ebba Busch Thor har gått från att vara alliansens järnlady och förespråkat begränsad invandring och hårdare straff till att nu kritisera delar av den nya asyllagen som för hård, prata om ”mjukare värderingar” och bli den första kristdemokratiska partiledaren någonsin att delta i Prideparaden.
– Ebba Busch Thor verkar känna sig fram på olika områden. Alla de här försöksballongerna är ett sätt att orientera sig, men det framstår som väldigt ängsligt. Det de behöver är långsiktig, uthållig opinionsbildning och det rimmar illa med den ängsliga blicken över axeln man har nu, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson håller med om att opinionssiffrorna är dåliga, men säger också att det inte är något som stressar partiet som befinner sig i en ombyggnadsfas.
– Vi tar det väldigt allvarligt men stressar inte. Utan väljarstöd kan vi inte få igenom vår politik. För oss är målet att bli betydligt större och bilda regering med de tre andra i -alliansen.
Det finns krav från partimedlemmar att ni borde sänka regeringen, hur ser du på det?
– Jag håller med om att vi hellre vill ha en alliansregering, och vi arbetar intensivt för att få bättre resultat. Vi vet inte när nästa val kommer, det kan vara 2018 men kanske också tidigare. Jag kan inte säga säkert att det inte sker ett val innan 2018.
Varför uppfattas ni som vilse, tror du?
– När det händer något, som migration eller terrorism, så måste Kristdemokraterna kunna ge svar på de frågor väljarna har. Efter valet bestämde vi oss för att vi måste gå igenom vår politik. Det är inte riktigt så stora förändringar nu, utan den förändringen gjorde vi i december 2014 och det är det som Ebba Busch Thor nu fullföljer.
Ofta under spärren
Men frågan är hur mycket tid som återstår för att göra om partiets politik inför valet 2018. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson måste man ha en tydlig linje ungefär nu.
– Vi kan ta alliansen som exempel, de la grunderna till sin politik 2004, 24 månader innan valet för det är så lång tid det tar att etablera en politik. Det var meningen att det skulle komma en nystart, men nu hade vi en mätning med 2,8 procent. Det är inte ovanligt att Kristdemokraterna ligger under 4 procent-spärren mellan valen så de är nog luttrade. Det enda skälet till att KD är i riksdagen är att det finns trogna stödröstare från andra allianspartier som tycker att Kristdemokraterna behövs, säger han.
Vad innebär den interna kritiken från Sara Skyttedal
och Lars Adaktusson?
– Det är ett problem just nu när Kristdemokraterna försöker hitta en ny politik för 2018, men det måste få finnas olika åsikter. Ett parti är till för att utveckla idéer inför framtiden. Men det är klart att om opinionsframgångar uteblir så blir det extra press på partiledaren, man blir trängd från två håll; dels av krav på att fälla regeringen, dels missnöje med de beslut man tar.
Klarar KD riksdagsspärren 2018?
– Jag vill inte uttala mig om det, det beror på hur det går för alliansen som regeringsalternativ. Det finns inte hur mycket konservativa väljare som helst i Sverige och nu är det tre partier som slåss om dem. Frågan är om det finns konservativa väljare så det täcker till både KD, SD och M.