Under förra året har Dagens ETC varit i kontakt med familjen och vid ett tillfälle även med sonen, som sedan våren 2014 strider för Islamiska staten (IS), först i Syrien och därefter i Irak.
– Min familj förstår inte hur stort det är att var utvald som guds soldat. De måste bli starkare i sin tro, sa 18-åringen till Dagens ETC i augusti.
Han var tystlåten om hur han – inte speciellt religiös, enligt föräldrarna – rekryterats av jihadisterna. Men berättade:
– Jag såg hur muslimer förtrycks och ville ändra på det. Därför letade jag efter andra som känner likadant. Jag hittade den väg som är rätt för mig. Jag för evigt tacksam mot den som öppnade mina ögon.
Hundratals till terrorgrupper
18-åringen är en av hundratals svenskar som nu strider för militanta terrorgrupper. Hans familj förtvivlan är inte mindre idag än när de fick reda på att han rymt, via ett SMS: ”Jag har åkt för att göra min plikt som muslim.” Deras första tanke om terrordådet i Paris var att det kunde vara sonen, att han tagit sig till Paris, skickad av IS för att mörda.
Föräldrarna slits ständigt mellan känslorna. Skam över vad sonen gör sig skyldig till som terrorist. Rädsla över att han ska dödas. De vill bara att han kommer hem.
– Han är vår son för evigt. Men vad kommer han att vara för människa efter detta?
”Låter som en politiker”
Nu talar svenska politiker, bland andra inrikesminister Anders Ygeman (S), om att terrorism ska förebyggas i högre utsträckning. Det handlar då om såväl lagstiftning som sociala projekt. Insatser ska ske innan unga sugs av extrema rörelser, innan de slussas vidare till träningsläger i Irak eller Jemen. Ygeman säger till Dagens ETC att Sverige ska vara ett ”inkluderande samhälle” med ”fungerande skola, jobb, ett levande kulturliv”.
– Det låter som en politiker, säger 18-åringens pappa.
– Jag har inga svar själv. Det är vårt ansvar att vi inte såg vad som höll på att hända. Men vi hade behövt hjälp. Vi klarade det inte själva. Kanske skolan kan göra mer. Sedan måste polisen och Säpo försöka stoppa rekryteringen, hålla koll på vad som händer på internet och gripa farliga personer.
18-åringens mamma:
– Fler och fler ungdomar försvinner till de här grupperna. Jag vet hur det är för en familj. Det är en katastrof som ingen annan ska behöva uppleva.
”Vi måste stötta de anhöriga”
Efter terrorattentat i Paris säger Anders Ygeman till Dagens ETC att det krävs en rad olika insatser för att förebygga terrorismen.
– Vi ska ta diskussionen mot dem som förespråkar våldsbejakande extremism. Men dessa personer måste också få möjlighet att lämna kretsarna, och deras anhöriga behöver få stöd.
Räcker det arbete som bedrivs idag?
– Nej, jag tror inte att det räcker. Att träna för terrorbrott och stödja sådan verksamhet ska vara kriminaliserat.
Det faktum att många från Sverige och andra europeiska länder har rest till bland annat Syrien och Irak för att strida för grupper som IS har skapat oro.
– Och har man gjort sig skyldig till brott under en resa ska man naturligtvis lagföras för detta. De som återvänder gör det ju dock av en mängd olika anledningar. Vissa gör det i ren förskräckelse, och dessa måste få hjälp och stöd att komma tillbaka in i det svenska samhället.
USA:s krig mot terrorismen framhålls ofta som ett dåligt exempel; tvångsmedel missbrukas och att oskyldiga drabbas.
– Om vårt mål är att försvara den svenska demokratin kan vi inte vidta åtgärder som i sig skadar den. Däremot är det viktigt att ibland använda hemliga tvångsmedel som exempelvis avlyssning, säger Anders Ygeman.
– De som önskar sig en polisstat kommer inte att bekämpa terrorismen, utan bidra till den.