– Det brukar föras fram att de med lägre inkomster kan flytta längre ut från centrum, i exempelvis Stockholm. Man om man räknar på effekterna av marknadshyror så sträcker de sig geografiskt väldigt långt utanför centrum. Det kan istället bli så att man tvingas flytta till en annan stad, säger han.
Slå hårt mot låginkomsttagare
Lars-Fredrik Andersson skrev tillsammans med två kollegor rapporten Bara för de rika, som lyfte kritik mot regeringens utredning om marknadshyror. Han menar framför allt att införandet av marknadshyror enbart skulle gynna personer med stark köpkraft och slå hårt mot personer med lägre inkomst. Enligt honom kan stora grupper komma att tjäna för lite för att ens ta sig in på bostadsmarknaden.
– De som hyr ut har ofta inkomstkrav. Höjer man hyran så kan det även bli så att man höjer inkomstkraven. Det kommer göra det svårt för folk som inte har höga inkomster att vara kvar på bostadsmarknaden. Det kan bli så att personer tvingas ut eller själva inser att det inte är ekonomiskt hållbart, säger Lars-Fredrik Andersson.
Inkomstkrav är det krav på inkomstens storlek som flera bostadsbolag har för att en person ska kunna hyra bostad av dem. Flera bolag har Kronofogdens normalbelopp som krav. Det innebär att den som hyr ska ha en viss summa över varje månad efter betald hyra, beroende på hur många som bor i bostaden. För 2021 är normalbeloppet 5 016 kronor för en ensamstående vuxen.
Tre gånger hyran
Ett annat vanligt inkomstkrav är att du ska ha en inkomst före skatt som är tre gånger högre än hyran. 2017 uppskattade Boverket att ungefär 14 procent av befolkningen inte skulle klara ett krav på tre gånger hyran om de försökte flytta till hyresrätt. Samma år hade 14 procent av allmännyttiga bolag det inkomstkravet och 18 procent av privata bolag, enligt en kartläggning av Boverket.
En granskning som tidningen Hem och Hyra har gjort visar att trots att inkomstkraven har blivit lättare hos några bostadsbolag eller helt slopats i Stockholm är det fortfarande ungefär en tredjedel av bostadsbolagen i huvudstaden som har inkomstkrav på tre gånger mer än hyran eller ännu mer.
Fakta: Inkomstkrav i Sverige
Boverket fick i uppdrag att kartlägga inkomstkraven i Sverige 2017 och fann bland annat att knappt 40 procent av de privata bostadsbolagen inte har några inkomstkrav. Det var vanligare med inkomstkrav bland de allmännyttiga bolagen, där det var 18 procent som inte hade något inkomstkrav.
Vid Boverkets kartläggning 2017 så hade ungefär var femte bostadsbolag i Sverige ett inkomstkrav om tre gånger hyran, alltså en bruttolön som är minst tre gånger större än hyran. I Hem och Hyras kartläggning förra året så var det ungefär en tredjedel av de tillfrågade bostadsbolagen i Stockholm som hade krav på inkomst tre gånger hyran eller ännu mer.
Bostadsbolagen som har högre inkomstkrav tenderar att i större utsträckning inte räkna exempelvis bidrag som inkomst, fastslog Boverket.
Olika inkomstkrav
En inkomst före skatt som är olika gånger större än hyran. Vanligt förekommande är kravet på en inkomst som är tre gånger mer än hyran. Men det förekommer även två gånger mer, fyra gånger mer och halvtal som 2,5 eller 3,5 gånger mer än hyran.
Det finns även krav som räknar utifrån procent. Exempelvis att hyran inte får vara högre än 40 procent av inkomst före skatt.
Socialstyrelsens riksnorm
När hyran är betald så ska riksnormen vara kvar. Riksnormen tar hänsyn till hushållets storlek. Personliga kostnader för
en ensamstående vuxen är 3 160 kronor, för samboende är det 5 700 kronor.
Kronofogdens normalbelopp
För 2021 är normalbeloppet:
5 016 kronor för en ensamstående vuxen
8 287 kronor för sammanlevande makar eller sambor
2 662 kronor för barn till och med 6 år
3 064 kronor för barn 7 år eller äldre
Beräkningar på höjda inkomstkrav
Uträknat utifrån att hyrorna höjs med 40 procent och att de nuvarande inkomstkraven står kvar.
Inkomst före skatt måste vara tre gånger mer än hyran
Snitthyran för en trerummare i Stockholm 2020 var 8 247 kronor. Tre gånger det är 24 741 kronor i bruttolön.
Med en ökning på 40 procent blir hyran cirka 11 546 och inkomstkravet blir 34 637 kronor.
Hyra på max 40 procent av inkomst före skatt
Snitthyran i Stockholm 8 247 kronor. Det kräver en bruttolön på 20 617 kronor. Med en ökning på 40 procent blir inkomstkravet 28 864 kronor.
Om inkomstkravet är Kronofogdens normalbelopp så höjs inkomstkravet med så mycket som hyran höjs med. Det samma gäller med Socialstyrelsens riksnorm.