– Från början var det ett kafé för ensamma kvinnor och män, men i dag har det blivit mycket mer, säger Göran Mårtensson, verksamhetsledare på Kamratstödet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Förutom kaféverksamheten erbjuder vi läxhjälp och svenskundervisning för nyanlända, och vi ska snart starta en sygrupp. Vi har också temakvällar med bland annat en kvinnogrupp, säger han.
Tolvstegsmöten
Förutom tolvstegsmöten några gånger i veckan ska föreningen också erbjuda stöd till missbrukare som vill hänga i nyktra lokaler.
– Det är det enda kravet vi har på våra besökare, säger Göran Mårtensson, att de ska vara nyktra och drogfria.
Det är en salig blandning besökare på Kamratstödet. Och enligt Göran Mårtenson har antalet ökat från 200 till 1 000 besökare i månaden.
–Vi har drygt 270 besökare i veckan. Det är allt ifrån hemlösa till direktörer – och alla är de här för våra goda falukorvsmackor, skrockar han.
Men vad det egentligen beror på har Göran Mårtensson svårt att exakt svara på. Men han tror att det breddade utbudet av aktiviteter har bidragit.
Carina Hansen är stammis. Hon har besökt Kamratstödet i flera år, och ser det som en naturlig träffpunkt.
–Man sitter och pratar och umgås med vänner och bekanta, säger hon.
Tidigare arbetade hon som receptionist och telefonist på Invandrarverket. I dag är hon långtidssjukskriven.
–Jag gillar inte att vara sysslolös. För några år sedan blev jag vald till årets Östgöte för att jag engagerade mig i de hemlösas situation, och delade ut varm choklad och mackor till missbrukare. Nu stickar jag mest åt dem, säger hon.
Jonas Nordqvist arbetar halvtid som vaktmästare på Hallarna. Han brukar ta en fika på Kamratstödet efter jobbet.
–Jag hängde här när det var en fritidsgård för länge sedan. Och det är väl fortfarande lite av en fritidsgård för oss som aldrig blev vuxna, säger han.
Kenneth Gyllander håller med. Han besöker Kamratstödet några gånger i veckan. Just nu väntar han på en arbetsutredning av Arbetsförmedlingen.
–Den har dröjt ett år, och i stället för att bara gå och skrota är jag här, säger han.
Tillhöra ett sammanhang
De flesta är överens om att gemenskapen på Kamratstödet är det som drar, att tillhöra ett sammanhang. Något som många gånger går förlorat med ett arbete.
– Folk trivs här och det är högt i tak, säger Ayla Villar samtidigt som hon steker ägg. Hon har arbetat på Kamratstödet sedan oktober.
–Här fyller jag en funktion, och kan vara mig själv. Det är en fin gemenskap, säger hon, samtidigt som hon svarar en besökare att pannkakorna är slut.
Under julen är det extra hårt tryck på Kamratstödet. Dels för att många hemlösa söker skydd från kylan, och dels för att ensamheten blir extra påtaglig.
– Vi försöker ha öppet så mycket vi kan. Den 21 december har vi gratis julbord för alla. Det enda man behöver göra är att komma in och anmäla sig, säger Göran Mårtensson.
På julafton är det öppet klockan 12–17.
–Och på nyårsafton bjuder vi på korv och bröd och pommac, säger Göran Mårtensson.
Han säger att det skulle behövas fler verksamheter som Kamratstödet. Både ideella och kommunala.
– Samhället är tufft, och det finns så många utsatta människor. Den här typen av gemenskap blir en motvikt.