– Vi i Varken hora eller kuvad har märkt att de senaste 10–15 åren, när man är ute i verksamheter och skolor, i politiken, olika organisationer, både på gräsrotsnivå och högre nivåer att det blivit svårare att driva feministiska frågor. Det pågår en backlash, säger Amineh Kakabaveh, ordförande i Varken hora eller kuvad och vänsterpartistisk riksdagsledamot.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Våldtäktsmål läggs åt sidan
Tanken med plattformen är att utgöra en motvikt när kvinnors mänskliga rättigheter nationellt och internationellt ifrågasätts och feministiska landvinningar utmanas. Frågor som lyfts fram inför lanseringen är bland annat hur våldtäktsmål läggs åt sidan, mäns våld mot kvinnor som fortsätter vara ett stort samhällsproblem, samt utsatthet för hedersförtryck.
– När jag kom till Sverige för 25 år sedan var den svenska feminismen så ung och så lärorik och jämställd på många plan, även om den hade sina brister. Nu känner jag mer och mer att det är backlash på många områden. Trakasserier och våld normaliseras. Det går emot de landvinningar som kvinnorörelse och arbetarrörelse gjort. Flera progressiva rörelser får stryk just nu.
Plattformen fokuserar bland annat på att slå vakt om den sekulära rättsstaten.
– Vi är överens om att vetenskap ska gälla i skolan och inte vidskepelse, barn ska få vara barn och vara fria från religiösa dogmer. Man har gett upp sekularismen. Diskriminering ska inte tolereras i religionens namn. Principen om allas lika värde kommer att falla utan en skuelär rättstat, säger Amineh Kakabaveh.
Tillsammans kring sakfrågan
Bland de som skrivit under plattformen finns företrädare för Centerkvinnorna, Liberala kvinnor, Gröna Kvinnor, S-kvinnor, Sveriges Kvinnolobby, Grupp 8, Irakiska kommittén för kvinnors rättigheter, Kurdistans kvinnoförbund i Sverige, med flera.
– Jag har inte så mycket gemensamt med Centerkvinnorna eller Liberala kvinnor, men när det gäller hedersfrågor och våld mot kvinnor har vi mycket gemensamt, avslutar Amineh Kakabaveh.
”Sexköpslagen i Sverige är under hot”
Kvinnorjourernas riksförbund, Roks, står också bakom plattformen och kommer delta vid lanseringen.
– Vi tycker att det är väldigt bra att det finns en plattform där det sker blocköverskridande samarbeten mellan olika partier när det gäller frågan om mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn. Det är nödvändigt i dagsläget när det känns som att utvecklingen går bakåt, säger Zozan Inci, ordförande för Roks.
– Bland annat ser vi att sexköpslagen vi har i Sverige är under hot, man vill legalisera sexköp, inte bara i Sverige utan runt om i världen. Det är viktigt för oss att olika organisationer kan samverka kring det här. Det är vår förhoppning att politiker tar de här frågorna på mycket större allvar. På internet sker mycket våld mot unga tjejer, sexuellt våld och trakasserier. Samhället utvecklas ju och vi måste hänga med, men det har vi inte gjort, därav den bakåtgående utvecklingen, fortsätter hon.
Gudrun Schyman sympatiserar
Vid den här tidningens pressläggning hade Feministiskt initiativ inte skrivit under plattformen. Fi:s partiledare Gudrun Schyman förklarar att det beror på att frågan främst gått till nätverk och kvinnoförbund, och inte partier. Hon sympatiserar dock med behovet av ett bredare feministiskt samarbete.
– Behovet av en bredare plattform är en naturlig reaktion på att det i de flesta partier är svårt att få gehör för de här frågorna. De blir ofta etiketterade som ”kvinnofrågor” och hänvisade till just kvinnoförbund eller särskilda grupper för särskilt engagerade. För Feministiskt initiativ är kvinnors rättigheter/mänskliga rättigheter huvudfrågor.
– Innehållsmässigt stödjer vi naturligtvis de krav som förs fram av nätverket, säger hon till ETC.
Plattformen lanseras klockan 18 på ABF Stockholm, måndagen den 23 oktober.
En annan tung organisation som saknas bland undertecknarna är Unizon, som väntar på mer underlag innan de tar ett beslut.
– Det som hittills publicerats har vi inga invändningar mot, men vi väntar på mer text, hälsar Unizons pressekreterare Emma Söderström i ett mejl.
Amineh Kakabaveh, ordförande, Varken hora eller kuvad (VHEK)
Eva Nauckhoff, VHEK
Carina Hägg, Ambassadör för VHEK
Anna Giotas Sundquist, ordförande, Sveriges Kvinnolobby
Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby
Sofia Jarl, förbundsordförande
Centerkvinnorna
Anna Kläppe, generalsekreterare Centerkvinnorna
Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor
Ewa Larsson, ordförande för Gröna Kvinnor Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor
Iréne Matthis, Grupp 8
Gunilla Thorgren, Grupp 8
Ebba Witt-Brattström, Grupp 8
Monica Green, ordförande
UN Women nationella kommittén Sverige
Maria Rashidi, ordförande Kvinnors Rätt
Halala Rafi, ordförande IKKR,
Kvinnojouren Nina
Seyran Duran, ordförande för
Kurdistans kvinnoförbund i Sverige
Sara Mohammad, grundare
och ordförande för Riksorganisationen GAPF- Glöm Aldrig Pela och Fadime
Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd
Zeliha dagli, ordförande, GRÄNSLÖS KYBELE kvinnoförening