BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Paret är båda äldre och väderbitna, från byn Calvini en timmes bilväg från staden Buzău i sydöstra Rumänien, där många andra EU-migranter har sin hemvist. Adela och Ion är den äldsta generationen i familjen Baicu, som ETC tidigare skrivit om. Resten av familjen – sonen Florin och sondottern Georgeta, barnbarn och barnbarnsbarn är hemma i Rumänien över sommaren.
Annars har familjen varit i Sverige i tre år och har under den senaste månaden tältat i skogen nära torget.
– Vi har blivit bra bemötta i Sverige, även om polisen kommer titt som tätt och säger till oss att ge oss av, berättar Adela, 61.
När flera familjemedlemmar var på plats fick de under en period bo i en husvagn utanför Rambergskyrkan, som Räddningsmissionen tillsammans med kyrkan tillhandahöll som en temporär lösning. Till hösten kommer Georgeta, Florin och yngste barnbarnet tillbaka igen. Fast egentligen drömmer Adela om att flytta hem.
– Jag skäms över att behöva tigga. Men vad ska jag göra? Om det fanns jobb i Rumänien så skulle jag inte komma hit, säger hon.
Svårt att jobba efter kollaps
Adela är en nätt liten kvinna i lilablommig kjol och många klädlager. Hon ser betydligt äldre ut än sina 61 år och har problem med hälsan. De egna föräldrarna dog när Adela var tonåring, då hon fick börja försörja sina tre yngre syskon. Skaran flyttade runt bland olika jordbrukskooperativ där de hjälpte till. Det var under kommunismen, och även om maten var ransonerad så hade ändå alla jobb, förklarar hon. Idag är läget annorlunda.
Vi kommunicerar tack vare eldsjälen Randi Myhre, en utåtriktad 52-årig biblioteksaktivist som började läsa rumänska när hon volonterade som svenskalärare för EU-migranter på Stadsmissionen. Där lärde hon känna flera romer och tog initiativ till en rumänska-kurs som hålls på Biskopsgårdens bibliotek sedan våren 2016. En kurs som Adelas svärdotter Georgeta Baicu undervisar i.
"Man ser att allt familjen får går till att få lite bättre boende, sanitära förhållanden, skola till barnen och mat."
När vi först får kontakt är Randi Myhre nere med en liten grupp rumänska-studenter och hälsar på familjen Baicu i deras by i Rumänien.
– De bor i en fantastiskt vacker region med otrolig grönska vid foten av Karpaterna, berättar hon, men tillägger att just landsbygden i Rumänien är väldigt eftersatt, med undermålig infrastruktur och sophämtning.
– Man ser att allt familjen får går till att få lite bättre boende, sanitära förhållanden, skola till barnen och mat. Jag har fått bekräftat att varenda krona i den där muggen är välanvänd, säger hon.
Familjen Baicu bygger till sitt hus i byn och hoppas vara klara om två-tre år. Fram till dess kommer de att fortsätta att tigga i Sverige. I Rumänien, som hör till Europas fattigaste länder, kollapsade ekonomin efter kommunismens fall 1989. Sedan dess har familjen haft svårt att finna arbete.
– Nu är det mest dagsverken, men inte i vår kommun, man får ge sig längre ut, förklarar Adela.
– I skördetid kan man få plocka druvor, tomater och majs. Det var bättre under Ceausescus tid, då hade alla jobb inom jordbruket, lägger hon till.
Värre på landsbygden
Nästan 40 procent av befolkningen räknas som fattiga, och romerna är extra utsatta. Efter finanskrisen 2008 hårdnade läget och många sökte sig utomlands, initialt till länder runt Medelhavet. Familjen Baicu drog till Frankrike för att samla metall till återvinning. När arbetslösheten spred sig i Sydeuropa reste de norrut.
Även om ekonomin förbättrats i Rumänien de senaste åren - med en förväntad tillväxt på 4,3 procent i år och arbetslöshet på 5,3 procent, så är situationen värre på landsbygden. Var femte ungdom saknar dessutom jobb.
Men sakta blir läget bättre. När Randi Myhre besökte den kommunala skolan i familjen Baicus by så hade den byggts till med nya toaletter och bland annat en datorsal, tack vare utländskt bistånd. Alla familjen Baicus barn går i skolan, som är gratis. Dock krävs inköp av skolböcker och bidrag till klasskassan. Till hösten börjar yngste barnbarnet, 15-årige Alex, i 9:an på Hisingen, och hoppas komma in på gymnasiet i Sverige om han blir behörig.