– Vi vill ha en kostnadsfri skola, det betyder att vi inte ska ta ut mindre avgifter för exempelvis friluftsdagar, säger Marie Holm, programdirektör för Barn och utbildning.
”Friluftsdagar ska inte kosta pengar”
Och Margareta Borg som är förvaltningschef för förvaltningen Förskola och skola i Örebro berättar hur reglerna har skärpts de senaste åren.
– Det är inte okej att föräldrar ska ta med matsäck och lunch till utflykter. Det ska skolköket tillhandahålla. Friluftsdagar ska inte få kosta pengar och frukt ska föräldrarna inte behöva skicka med. Vi har informerat och utbildat rektorer om att det är skärpning i leden, säger Margareta Borg.
Men det här har inte fått något större genomslag på skolorna i Örebro. Även under höstterminen 2015 fortsätter skolor att be föräldrar ta med matsäck eller frukt till barnen.
”Det gör mig förbannad”
– Jag tror att många drabbas av det här. Familjer som har ont om pengar klarar inte en extra matsäck och frukt varje dag eller utrusning till friluftsdagar. När jag hör Annas historia blir jag upprörd, säger skolpolitiken Cecilia Lönn Elgstrand (V), som länge kämpat för en avgiftsfri skola.
– Det gör mig förbannad att skolledningarna tillåter att det här fortsätter. Jag tycker att alla ska behandlas lika i skolan och det ska inte märkas vad du har för hemförhållanden. Avgifter särskiljer barnen istället. Antingen får skolorna låta bli att göra utflykter eller så får man se till att budgeten räcker även till utflykter, säger hon.
Medveten om situationen
Kenneth Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Örebro, är medveten om att alla skolor inte följer direktiven som finns i budget, verksamhetsplan och i handlingsplanen mot barnfattigdom.
– Det här verkar vara en väl rotad kultur på många skolor, så det krävs att vi politiker är ihärdiga och visar att vi inte kommer att släppa frågan. Skriver vi i en handlingsplan att skolan ska vara avgiftsfri så är det inte på låtsas, säger han.
Han berättar att vissa skolor har kommit längre i det här arbetet, och där kan föräldrar istället höra av sig med frågor om varför barnen inte får ha med sig matsäck.
– Men om vi ska ha jämlik och likvärdighet i skolan så får det effekter, även för de som har råd med matsäck, säger han.
Kan inte lova extra pengar
Enligt Kenneth Nilsson finns det ingen möjlighet att styra skolorna genom att dra in pengar från skolor som inte följer det man har beslutat i handlingsplanen mot barnfattigdom. Och några nya pengar som morot för en förändring kan Kenneth Nilsson inte lova. Han hoppas istället på en attitydförändring.
– Kulturförändringar tar tid. Vi får ta ett steg i taget men varje familj som kommer i kläm är ett misslyckande, säger han.