Arbetet med att förbättra och skapa säkra byggnader och verksamheter är dock ständigt pågående. Förutom kontroller och tillsyn deltar räddningstjänsten i Göteborg med planering och utformandet av säkrast möjliga byggnader och lokaler.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag arbetar på Enheten för samhällsplanering på RSG. Vi granskar remisser från stadsbyggnadskontoren, för dialog och ser till att risker beaktas i plan och byggprocesser. Vi tittar på riskavstånd och följer upp brandskyddsbeskrivningar bland mycket annat. Det handlar om ett systematiskt brandskyddsarbete, förklarar Jörgen Lindqvist.
Hinner inte total tillsyn
Vad det gäller förskolor, skolor och annan verksamhet inom skola och omsorg är framförallt utrymningsplaner och agerande i händelse av brand ganska väl reglerat.
– Där finns ju krav på skriftlig brandskyddsredogörelse samt att i exempelvis förskolor gäller ju att lärare ska se till att barn utryms på ett säkert sätt. Utrymingsvägar får ju absolut inte vara blockerade av möbler eller något annat, berättar Jörgen Lindqvist.
Men exakt vad för typ av möbler eller material inredningen får bestå av i olika verksamheter är inget som finns reglerat i svensk lag.
– Vi gör kontroller och jobbar med tillsynsarbete, pratar med personal på förskolor till exempel. Vi jobbar även med förebyggande av brand hos äldre personer. Men vi hinner inte ha tillsyn på allt. Och vi tittar inte på möblerna, säger Jörgen Lindqvist.
Syntet brinner lätt
Att bränder börjar i just soffor är inte ovanligt. Och en riskfaktor är den vanligare förekomsten av syntetiska material.
– Jag har ju varit med några år, och förr var det mer naturmaterial som trä och ylle, säger Jörgen Lindqvist.
Han knackar lite i en bordsskiva och lyfter sedan upp en trästol som står intill.
– Trä brinner ju också naturligtvis, men har inte lika lätt för att fatta eld. Det finns så mycket energi i syntetmaterial som ofta finns i soffor och andra möbler. Under min utbildning fick vi lära oss att i en vanlig trerumslägenhet finns det brännbar energi motsvarande ett tvåhundraliters fat med bensin. Och det var några år sedan, lägger han till.
Det vanliga är att verksamheter inom skola, vård och omsorg jobbar med avtalsleverantörer. Där finns vanligen med att vissa material, exempelvis madrasser till vård och sjukhus, ska vara flamskyddade.
– Inom vården är det flamskyddade madrasser som ska användas idag. Göteborgs stad har avtalsleverantörer som verksamheterna ska handla av. Men det innebär inte att det alltid blir så. Pratar man madrasser av den gamla typen så räcker det med brand i en madrass för att en hel avdelning ska bli rökfylld. Samtidigt kan det vara så att man inom skolan vill spara pengar att göra något annat som anses viktigt. Då kanske man köper in lite billigare soffor som inte kommer från en avtalsleverantör, säger Jörgen Lindqvist.
Detta är alltså inget som lagboken säger något om.
Individuella bedömningar
Istället ligger ansvaret hos verksamheten och det enda räddningstjänsten kan göra är att ge råd eller komma med egna bedömningar om vad som är säkert eller inte sett till helheten.
– Det är klart att där skulle ju en homogen svensk lagstiftning göra vårt arbete mycket enklare. Då skulle vi kunna säga att ”så här eller såhär ska det vara”. Det vi kan göra idag är att titta på brandsäkerheten, prata med chefer och personal och göra bedömningar, men vi kan inte peka på en soffa och säga att ”den får ni inte ha”.
Problemet, menar Jörgen Lindqvist, är att det blir individuella bedömningar som dessutom kan skilja sig mellan olika orter och kommuner.
– Det är ju inte bra om det blir olika bedömningar. Samtidigt är vi ju inte mer än människor. Men varje brand är en brand för mycket, och varje dödsfall eller olycksfall är ett för mycket.