Beslutet som togs av Naturvårdsverket 19 december förra året fastslår att det blir licensjakt på varg i Örebro län. Beslutet grundar sig i den nya rovdjursproposition som riksdagen antog i december förra året. Jan Bergstam på Svenska Rovdjursföreningen har lång erfarenhet av arbete med vargar och bevakar vargreviren, han ställer sig kritisk till den rådande rovdjurspolitiken. I nuläget är det främst jaktintressen som styr hur mycket varg vi ska ha i skogarna menar han.
– Det enda problemet som finns i vargreviren är jakthundar som släpps lösa och blir tagna. Man har tagit stor hänsyn till jakten så att det ska gå att jaga. Så länge man inte jagar i området så finns det inget problem, man provocerar fram det här genom att släppa hundar i reviren. Ska jakten verkligen styra hur vår fauna ska se ut? frågar han.
Totalt rör det sig om 30 vargar som kommer att skjutas i Örebro, Dalarna och Värmlands län. Jakten kommer att pågå mellan 1 och 15 februari i år. Det är länsstyrelsen i Örebro som har föreslagit tre vargrevir som de anser lämpliga för licensjakt. Det rör sig om reviren Kindla, Villingsberg och Hedbyn. Det är endast i två av dessa revir som jakt kommer att bedrivas och i nuläget är det ännu oklart vilka två revir det kommer att bli. I de revir man väljer kommer dock vargen att utrotas helt.
– Jakten är inriktad på att tömma revir i utpekade områden, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Jan Bergstam menar dock att man endast blir av med varg i reviret en kort stund.
– Det tar högst en månad tills det kommer en ny varg dit. Ett vargrevir kommer alltid vara ett vargrevir så länge vi har vargen kvar i Sverige. Det beror på att de är folktomma områden, säger Jan Bergstam.
Just i Hedbyn tror Jan Bergstam att det finns totalt sex vargar, två vuxna med fyra valpar. Om länsstyrelsen beslutar om jakt i Hedbyn kommer samtliga sex vargar att skjutas. Bergstam menar dock att antalet vargar i reviren inte kommer att öka även om de lämnas ostört.
– Det är ungefär vad de orkar hålla liv i. Och de blir aldrig fler, det är det folk inte verkar fatta, säger han.
Han säger att så länge vargarna får leva ostört i reviren så håller de sig kvar där och utgör således ett relativt litet problem. Har tror att flera röster från forskare skulle kunna få bukt med den negativa och ofta felaktiga syn många har på varg.
– Det är jobbigt att forskarna som vet det jag berättar aldrig kliver fram och berättar, det är tråkigt att de inte hjälper till och undervisar folk. Det sprids väldigt mycket skrönor och berättelser om varg, säger Jan Bergstam.
Sedan beslutet kom har Svenska Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF gått ut med att de kommer att överklaga beslutet. I sin överklagan till Förvaltningsrätten kräver man en inhibition av beslutet i väntan på rättslig prövning.
– Beslutet saknar såväl vetenskaplig som laglig grund är inget annat än ännu ett regeringsstyrt uppdrag för att regeringen ska kunna leverera vargjakt och få ned vargstammen till ett minimum, säger Svenska Rovdjursföreningen i ett pressmeddelande.