BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Carina Wendle har besökt och pratat med städpersonalen på de flesta större hotell i Uppsala, och berättar att bilden ser likadan ut här.
– Att städa hotell är ett tungt och slitsamt jobb med många monotona rörelser som dessutom ska utföras snabbt. Framför allt är det slitsamt och tungt att bädda sängar.
Hon säger att många hotellstäderskors scheman inte ger utrymme för några pauser, och att många städare fortsätter och gör färdigt efter betald arbetstid.
– Det handlar om personer – oftast kvinnor – som är väldigt yrkesstolta och som är väldigt beroende av att behålla sina jobb.
– Det är ett stort problem att många fortsätter att städa efter betald arbetstid. Det gör att arbetsgivaren kan fortsätta att lägga upp scheman som inte håller. Och hur blir det om det händer en olycka?
Försvårar fackligt arbete Hotell-ägare som har underleverantörer försvårar ett arbetsmiljöarbete på hotellen, eftersom underleverantörerna inte ifrågasätter aktörer som har köpt in deras tjänster.
– En städfirma som får kontrakt med hotellet går inte till ägaren och diskuterar vad som ska åtgärdas. De låter bli att ställa krav eftersom de är rädda om sina kontrakt.
– Anledningen till att arbetsgivaren tar in underleverantörer är att de slipper kostnaderna för sjukskrivningar och rehabilitering. Men formellt har de ju fortfarande ansvar för arbetsmiljön, säger Carina Wendle.
Hon menar att stressen har blivit större på senare år. Ett irritationsmoment där är att många hotell stylar om rummen utan att tänka på städpersonalens situation.
På hotell Gillet fick man till slut bygga om ett rum efter att städarna hade klagat på de nyrenoverade rummen.
– De hade tagit in bredare sängar i enkelrummen för att kunna hyra ut dem som dubbelrum. Problemet var bara att de hade ställt sängen vid fönstret med en bänk runtom. För att dammsuga fick städerskorna flytta på sängen och om de skulle komma åt fönstret var de tvungna att kliva upp på sängen, säger Carina Wendle.
– Hotellen har anställda som är proffs på att städa och gör det varje dag. Om de någon gång tillfrågades när något ska göras om skulle de kunna bidra med många viktiga synpunkter. Men man frågar dem aldrig.
"En del blir utförsäkrade"
Arbetsskadorna är många – och en del tvingas till slut att sjukskriva sig. Men det kan innebära nya problem. Det är nämligen vanligt att Försäkringskassans läkare väljer att inte klassa städares skador som just arbetsskador. I stället sägs skadorna bero på ålder.
– En del blir utförsäkrade och hamnar hos Arbetsförmedlingen – där man vill få in dem på nya städjobb! Det är svårt att förstå hur man tänker då, säger Carina Wendle.
En sak som förvånar henne i HRF:s undersökning är att så många svarade att de har upplevt sexuella trakasserier på jobbet.
– Ingen har hört av sig till mig om det, så det förvånar mig. Men vi måste börja prata mer om det här med medlemmarna.