Du menar att de jordgubbar vi äter idag är smaklösa, varför är de det?
– Den största orsaken till att jordgubbar är smaklösa är att de inte plockas perfekt mogna. Det beror delvis på att de transporteras långt och ska hålla i flera dagar.
Jordgubbssorten Zephyr som förr var vanligast i Sverige har utkonkurrerats av den amerikanska jordgubben Honeoye. Hur kommer det sig?
– Honeoye har mer motståndskraft mot sjukdomar och tål transport bättre. Dessutom har de oerhört kraftig röd färg, det gör att konsumenterna väljer dem. Den gamla sorten Zephyr är blekare när de är mogna än Honeoye är som omogna. Det borde därför vara en medborgerlig rättighet att provsmaka jordgubbar innan man köper dem. I stället förekommer det på flera håll att handlare sätter upp skyltar att det är förbjudet att smaka på jordgubbarna. Riktigt mogna Honeoye smakar finemang. Men man får dem sällan helt mogna.
Hur ska jordgubbarna smaka som förr igen?
– På självplock kan du plocka perfekt mogna jordgubbar, där finns ofta den gamla smultronsmakande sorten Zephyr. Men tar du bil till självplock blir det ju inga miljövänliga gubbar. Närodlade nyplockade gubbar är ett annat bra alternativ. Men jag tror att man får acceptera viss förändring, att det kommer nya sorter innebär inte alltid att det blir sämre.
Varför är jordgubbar så viktigt för svenskarna på sommaren?
– För att de till skillnad från andra bär ändrar karaktär helt när man fryser eller kokar sylt på dem. Jordgubbar kan bara njutas i säsong och mognar lagom tills vi på allvar börjar ägna oss åt de andra sommarfavoriterna: sol, sex och sprit.
Hur äter du helst dina jordgubbar?
– Solvarma ur kartongen.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.