Vad ska fågelräkning vara bra för, Anders Wirdheim, informationschef på Sveriges ornitologiska förening?
– Vi får en bild av hur vår fågelfauna förändras, för det gör den hela tiden genom klimat och andra faktorer. Vi har till exempel kunnat se att även om det är stora variationer mellan vintrarna sett till hur kallt det är, så sprider sig många fågelarter ändå norrut. Ett exempel är rödhaken, som man i vanliga fall bara hittar i kustlandskapen vid Halland, Skåne och Blekinge, men som vi nu ser uppe
i Stockholmstrakten och Norrlandskusten.
– Ett annat exempel är grönfinken som har drabbats av en sjukdom som halverat beståndet. Det ser vi väldigt tydligt i räkningarna, att det är en tillbakagång.
– En fågelräkning är inte lika välunderbyggd som ett forskningsunderlag, det finns för stora felmarginaler, men den kan ge oss en fingervisning om vad forskare borde titta närmare på.
Så hur går det till?
– Du sätter dig ned så att du ser fågelmataren och så försöker räkna hur många av varje art du ser vid mataren samtidigt under en bestämd tid. Så skriver du ner hur många du ser som mest av varje art. Hur länge du ska räkna avgör du själv. Alla, även skolor och arbetsplatser, kan delta. Det är en av anledningarna till att vi har förlängt fågelräkningarna så att den kan börjar på fredagen och slutar på måndagen.
Vad ser man mest av?
– Talgoxe. Den är talrikast totalt sett i Sverige och finns överallt. Sedan är det lite olika beroende på var man bor. I Skåne är det pilfink och i Jämtland domherre, till exempel.
Hur klarar sig svenska fåglar idag då, ger räkningen någon indikator på det?
– Det varierar. Man kan säga att fåglar som är knutna till skogsmarker går det relativt bra för, det handlar om en uppgång de senaste åren. Men fåglar som är knutna till jordbruksmarker har det sämre. Det beror på att marken antingen odlas väldigt intensivt eller också inte alls. Båda sakerna är negativt för fåglarna.
Är det här något man gör i hela världen?
– Inte i hela världen, men i flera andra länder gör man undersökningar på liknande sätt till exempel i våra grannländer och USA och Storbritannien.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.