BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är ett problem generellt över hela Sverige att så få killar söker sig till ungdomsmottagningen. Vi ville göra något åt det, säger Emelie Svensson som är distriktsköterska på ungdomsmottagningen i Blekinge.
– Det har vinklats lite konstigt i media – som "kom hit och mät din penis". Men det handlar inte om att mäta längd utan om att få bättre sexuell upplysning och att ta kondomanvändning på allvar.
Hög tröskel för killarna
Bara omkring 10–15 procent av de som besöker ungdomsmottagningen är killar. Visserligen räknas ofta inte killar som bara kommer för att hämta upp kondomer in i statistiken, men antalet som kommer dit för samtal om sexuell hälsa är alltjämt mycket lågt, och så har det sett ut under många år. Nu utvecklas nya och kreativa sätt att fånga upp killarna.
– Vi måste hitta de arenor där killar befinner sig. Till exempel vara ute på skolor där det finns mycket killar och ha mottagning direkt på plats, och även på idrottsklubbar, säger Vanda Oskarsson, barnmorska och vice ordförande i Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar (FSUM).
Tröskeln för att besöka en mottagning är för många killar hög eftersom det av många uppfattas som en "tjejgrej". I Skaraborg har man just påbörjat ett försök med "webbmottagning" där ungdomar kan träffa en barnmorska via en app eller dator och på så vis slippa gå dit. Det skulle kunna underlätta för killar.
Maskulinitetsfråga
Vanda Oskarsson har gått kursen "Maskulinitet i förändring" för att öka sin förståelse om varför män har svårare att söka vård. Även utbildningar i andrologi – läran om mannens sexuella hälsa – blir allt vanligare bland personal på ungdomsmottagningarna.
– Killar söker generellt sett sjukvård och hjälp i lägre utsträckning än tjejer. Till stor del handlar det om att man inte vill visa sig sårbar. När killar väl söker vård är de ofta i sämre skick, säger Vanda Oskarsson.
Det här måste förändras, säger Emelie Svensson på ungdomsmottagningen i Blekinge.
– Vare sig man är en penis- eller vaginabärare så har man mycket tankar i tonåren som behöver ventileras. Tjejer kommer och pratar om mensvärk eller preventivmedel och har på det viset en naturlig ingång att prata vidare om andra saker. För killar är det inte lika lätt.
Väldigt fnissigt
"Killprojektet" i Blekinge besöker bland annat killtäta gymnasieprogram för att informera om ungdomsmottagningens verksamhet och sexuell hälsa. De åker också ut till HVB-hem och pratar med ensamkommande flyktingbarn, något som blivit allt vanligare.
– Det är jätteviktigt att de också inkluderas. För dem är det här helt nytt – det finns ju ingen motsvarighet till svensk ungdomsmottagning, säger hon.
Deras besök är alltid väldigt uppskattade.
– Det är väldigt fnissigt, precis som med svenskfödda ungdomar. Vi får inte så mycket frågor men man märker att de lyssnar väldigt uppmärksamt.