Hur har ni kommit fram till det?
– I samband med varje Pisa-prov får elever fylla i en ansträngningsbarometer där de får skatta hur mycket ansträngning som de lagt ned på provet på en skala mellan 1 och 10. Vi har kunnat se att motivationen har sjunkit lite, men inte så mycket att det förklarar tappet.
Pisa diskuteras ju ibland utifrån den här hypotesen eftersom eleverna inte har någon större anledning att prestera bra på provet – Pisa är ju till exempel inte kopplat till betyg. Är det alltså ett felaktigt resonemang?
– Nej, motivation är viktigt, och det ser vi också i mätningarna. Högre motivation är ofta kopplat till bättre resultat och tvärtom. Men motivationen har inte sjunkit i samma utsträckning som resultaten.
En annan kritik mot Pisa som mätinstrument har ju varit att elevurvalet blir olika i olika typer av länder och att det är det som gör att svenska elever hamnar lågt i mätningarna.
– OECD har ju samma regler för alla länder vad gäller vilka skolor som väljs ut och de måste också följa vissa instruktioner om hur elevurvalet görs på de skolorna. Man skulle kunna tänka sig att de sjunkande svenska resultaten beror på att gruppsammansättningen av vilken typ av elever blivit annorlunda med åren, men det har vi undersökt och vi kan nu säga att det inte är det beror på heller.
Om det inte är motivationen, vad är det då som gör att prestationerna är så dåliga?
– Det finns flera olika hypoteser om det. Vi diskuterar till exempel om det kan handla om förändringar i själva skolsystemet, som kommunaliseringen, det målrelaterade betygssystemet, individualiseringen av undervisningen, men vi vet inte.
Hur ska man göra för att komma till rätta med det här?
– Alla aktörer måste göra sitt – kommuner, rektorer, lärare, myndigheter. Från Skolverkets sida är ju en rad insatser igång, även om det har tagit tid. Vi har bland annat matematiklyftet, läslyftet, fortbildning för lärare och rektorer. Men det tar tid att få genomslag.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.