Åsa Witkowsky, chef för patientverksamheten vid Nationellt center för kvinnofrid i Uppsala, varför ökar antalet samtal?
– Det kan finnas flera orsaker. Dels har kvinnofridslinjen nog blivit mer känd sedan vi startade för åtta år sedan. Kvinnor blir tipsade av socialtjänst och vård att ringa och vi får även samtal från oroliga anhöriga. Sedan kan det vara så att relationsvåldet ökar.
Ni säger själva att ni får in många fler samtal under helgerna. Hur har det sett ut under årets julhelg?
– Just det här året har julhelgen inte skiljt ut sig från vardagarna. Vi tar i genomsnitt emot 85 samtal per dag och så har det varit även under helgen. Men nästan alla andra år har antalet som som ringer ökat under helgerna.
Varför är det så?
– Utsattheten ökar under helgen och den blir också tydligare för kvinnor som lever i en destruktiv relation när de inte har jobbet som ventil. Samtidigt är många osäkra på om det de upplever verkligen är våld. De ringer för att berätta om situationen och få bekräftat att det de upplever inte är okej.
Vad är det vanligaste problemet som tas upp?
– Oftast handlar det om psykiskt våld – verbala kränkningar och hot som antingen riktar sig mot kvinnan själv eller någon av hennes närstående. Ibland i kombination med fysiskt våld, men inte alltid. Många kvinnor är rädda att de inte ska bli trodda om de söker hjälp eller polisanmäler, ifall de inte har fysiska skador att visa upp.
Kan ni hjälpa dem som ringer?
– De flesta vill bara prata om sin situation. Men vi kan också slussa dem vidare till kvinnojourer, sjukvården och socialtjänsten. Vi vet vilka resurser som finns på orten där de bor. Ibland är det någon som behöver akut hjälp till ett boende. Men det är mer sällsynt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.