Fem skadade och massiv kritik om övervåld är facit efter de urartade antinazistdemonstrationerna i Limhamn i lördags då polisen red rakt i en folkmassa. Efteråt spreds också felaktig information om att demonstranter kastat gatsten och attackerat ambulanser.
– Det var väldigt chockerande, framför allt när poliserna red in i folkmassan så klart. Jag stod en bit ifrån och det såg väldigt välorganiserat och inövat ut. Människor bars iväg från gatan blodiga, de var i chocktillstånd, säger Matilda Renkvist som är talesperson för Skåne mot rasism som arrangerade demonstrationen.
Lugnt i Göteborg
I söndags höll också Svenskarnas parti torgmöte på Götaplatsen i Göteborg och möttes även där av en massiv motdemonstration. Runt 2 300 personer deltog men till skillnad från i Malmö gick det hela lugnt till. Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ var på plats. Hon har ingen kritik mot polisen.
– De hade en bra attityd, var lugna och sansade. Jag tror att den uppfattningen delas av de flesta av antirasisterna som var där, säger Soraya Post.
Rikskriminalen hävdar att det fanns fler våldsamma demonstranter på plats i Malmö än i Göteborg, men i båda städerna minglade dialogpoliser i folkmassorna. På Götaplatsen delades också de demonstrerande in i så kallade fållor, olika sektioner uppbyggda av kravallstaket. Det bidrog till lugnet, enligt Göteborgspolisen. Metoden används inte av Skånepolisen.
– Vi har ett utbyte med Västra Götaland och med Stockholm och har fått det här beskrivet för oss. Det är en ny metod och inget vi prövat i vårt grundkoncept. Vi tar det till oss och ser om vi ska prova, säger Susanna Trehörning, vice kommenderingschef vid polisinsatsen i Limhamn.
Eftersom människor skadades allvarligt har Skånepolisen anmält sig själv. Det är rutin och polisens internutredningsgrupp ska utröna om det begåtts några fel vid demonstrationen.
Kritisk mot utredning
Stefan Holgersson, polisforskare vid Linköpings universitet, är mycket kritisk till att polisen granskar sig själv. Han menar att det nästan är standard att utredningarna läggs ner. Kaoset i Limhamn är han förvånad över eftersom hans uppfattning är att polisen blir allt bättre på att hantera stora folksamlingar. Enligt Stefan Holgersson krävs det ibland väldigt lite för att en demonstration ska urarta.
– En del har givetvis att göra med demonstranternas agerande. Sedan är en mängd faktorer polisens ansvar. Dels kan det vara att någon fattar ett olämpligt beslut, en enstaka polis som gör fel räcker. Ofta står det verkligen och väger. Sedan har en del chefer väldigt offensiv taktik som visserligen kan vara bra för andra ingripanden, men i de här situationerna gäller det att ha fingertoppskänsla, säger Stefan Holgersson.
Han är starkt kritisk till att Skånepolisen gick ut med felaktig information om att demonstranter hade kastat gatsten och attackerat ambulanser.
– Den här frågan är vital för hela händelsen så det är viktigt att informationen är rätt. Man har en mediestab som kan upptäcka felaktiga uppgifter men istället upptäcker medierna det. Det är inte bra. Om det är taktik bakom är väldigt svårt att bevisa men man kan konstatera att det är ett problem, säger Stefan Holgersson.
”Komplexa situationer”
Susanna Trehörning, vice kommenderingschef vid insatsen i Limhamn, förnekar att det skulle röra sig om någon taktik. Hon hoppas att felinformationen inte skadat Skånepolisens rykte.
– Jag hoppas att vi genom dialog med medborgarna kan förklara att det handlar om väldigt komplexa situationer där mycket händer och då kan det bli små felaktigheter i informationen. När det gäller ambulanserna skrev vi felaktigt att de blev angripna när det snarare var så att de blev ansatta. Sedan var det våldsamt upplopp, det kastades stenar mot polisen. Vi i staben fick uppgift om att det var gatsten så det skedde en sammanblandning där, säger Susanna Trehörning.
Fakta: Skånepolisens skandaler
2007: Knäckte näsan på 21-åring
• En civilklädd polis i Malmö fångades på film när han misshandlade en 21-åring svårt. Mannen slogs blodig, fick hjärnskakning och knäckte näsan. Orsaken till ingripandet skulle enligt polisen ha varit att mannen körde vårdslöst och uppträdde drogpåverkad. Trots filmen förnekade de anklagelser om misshandel.
2008: Höll fast barn i 45 minuter
• Polisen i Malmö stoppade fem pojkar mellan 12 och 13 år gamla. De radades upp mot en väg där de visiterades efter stöldgods från ett rån. Trots att inget hittades hölls de kvar i 45 minuter medan en polishund stod och skällde på dem. Förbipasserande reagerade och försökte prata med polismännen men utan resultat. Efter händelsen tillbakavisade polisen alla anklagelser om att ha gjort fel.
2008: Kallade ungdom ”apejävel”
• Efter kravallerna på Rosengård 2008 avslöjades att poliser uttryckt sig grovt rasistiskt i en av polisbussarna. ”Jag håller med han gubben på Ica i Vellinge: Ni är komna till fel kommun blattajävlar.””Den lille jävla apejäveln. Jag ska göra honom steril om jag får tag i honom”, sa de bland annat. Händelsen ledde till massiv kritik och omfattande debatt om Skånepolisens värderingar.
2009: ”Neger Niggersson” i utbildningsmaterial
• Kritiken efter ”apejävel”-skandalen hade knappt lagt sig innan det avslöjades att Skånepolisen använt exempelnamn som ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” i sitt interna utbildningsmaterial. ”Jag trodde inte det var sant”, kommenterade dåvarande värdegrundsutbildaren Jeanette Larsson, en av få anställda som vågade kritisera sin arbetsgivare öppet. Hon sa senare upp sig från Skånepolisen och driver i dag eget företag.
2013: Omfattande register över romer och resande
• Dagens nyheter avslöjade att Skånepolisen hade ett omfattande register över romer och resande. Det innehöll uppgifter om över 4 000 personer, vissa av dem var avlidna och runt 1 000 var barn. Många var helt ostraffade. Spaningsmaterial anser Skånepolisen, trots att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden bedömer registret som olagligt.
2014: Misstänkt flydde
• Efter en 8-marsdemonstration i Malmö överföll och knivhögg nazister fyra personer. En fick livshotande skador och svävade länge mellan liv och död på sjukhus. Polisen fick kritik för att de i pressen beskrev överfallet som ett ”bunkaslagsmål”. En av de misstänkta gärningsmännen släpptes också efter ett kort förhör och lyckades fly utomlands. Han är internationellt efterlyst men har ännu inte gripits.