– Det beror på sådant som hände vid förra sekelskiftet, dessförinnan var det ingen som ens visste hur flaggan såg ut. På 1850-talet fick man knappt hissa flaggan, inte ens på kungliga slottet, eftersom det var marinens grej. Men på 1890-talet började man anordna flaggfester på Skansen lite då och då, och av något skäl fastnade man för att ha en speciell fest just den 6 juni. Ingen vet varför. Det finns en skröna som säger att det berodde på att det regnade ovanligt lite den 6 juni ett år, vilket gjorde att man fortsatte att anordna firandet just den dagen.
Så skälen till nationaldag den 6 juni är påhittade?
– Ja, man ville hitta ett skäl att fira just den dagen och gick igenom vad som hade hänt historiskt, och hittade då bland annat att Gustav Vasa valdes till kung och så vidare. Men det här var fortfarande vid förra sekelskiftet något som bara Skansenbesökare kände till, en strikt Stockholmsangelägenhet.
När blev det en nationell angelägenhet?
– Det började i och med första världskriget, då nationalismen överhuvudtaget fick ett uppsving i världen. Man kände ett behov av uppslutning och då började man använda firandet av flaggan den 6 juni för att skapa nationell samhörighet. Då flyttade man firandet från Skansen till Stockholms stadium, som var nybyggd inför OS 1912, då vi också fått lära oss att man skulle heja på sitt lag. Men från början var utdelningen av flaggor ett privat initiativ från grosshandlare Åhlén & Holm bland andra. Sedan tog kungahuset och regeringen över och försökte göra det till en svensk grej.
När blev den nationaldag?
– Under 80- och 90-talet blev det mer kutym att vi skulle göra någonting mer av den 6 juni. Jag menar att det främst handlade om mindervärdeskomplex gentemot grannarna, jänkarna hade 4 juli, norrmännen 17 maj, fransmännen 14 juli och vi hade ingenting. Därför såg man till att flagga lite mer ordentligt, göra det till en flaggdag och så småningom helgdag. Det är historiskt sett väldigt sent påkommet med följd att dagen egentligen aldrig vunnit någon större folklig legitimitet. Om du frågat svenskarna hade nog de flesta sagt att midsommarafton hade varit en mer självklar dag.
– Sedan finns det naturligtvis en bakomliggande orsak till att vi inte är speciellt flaggviftande, och det är bristen på krig. Sverige som nation betraktad har inte varit i krig sedan 1814, och det gör att vi saknar nationella trauman, vilket också ger en brist på officiell offentlig nationalism.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.