– Vi ska under tre år göra några studier som undersöker hur hur låglönearbetande har ökat i Sverige mellan 2005 och 2020.
– Det vi vill förstå är inte bara att jobben har ökat och hur mycket de har ökat, utan också varför de har ökat, vilka det är som arbetar med de här lågbetalda jobben och vart de sedan tar vägen.
Varför ska ni göra det?
– Tidigare har man mätt utifrån heltidslöner, men eftersom många är deltidsanställda så tror vi att vi kan få en mer korrekt bild av utvecklingen om vi mäter utifrån människors faktiska löneinkomster. Det finns en diskussion om att mellanjobben försvinner i och med den tekniska utvecklingen och att folk får mer välbetalda yrken. Men samtidigt ser man att de lågbetalda jobben ökar. I en politisk debatt är det en vanlig idé att ett enklare jobb är ett sätt att komma in på arbetsmarknaden, för att senare kunna ta sig vidare. Det är den här trappstegsidén som vi vill testa, om den stämmer eller inte.
Vad har ni för hypotes?
– Vi ska undersöka varför de lågbetalda jobben ökat i relation till olika maktförskjutningar som har skett på arbetsmarknaden. Arbetslösheten har ökat periodvis och A-kassan har förändrats. Det har blivit svårare att få ersättning vilket kan ha lett till att fler har accepterat lägre löner och sämre villkor. Lagen om anställningsskydd har luckrats upp och fler har då kunnat anställas med färre timmar och lägre lön. Fackföreningarnas styrka i LO-yrken har också minskat. Vi tror att den här allmänna förskjutningen på arbetsmarknaden kan vara en förklaring till att låglönejobben blivit fler.