– Den gemensamma nämnaren är just att de bedriver sin verksamhet utan vinstsyfte och istället återinvesterar överskotten. Sedan finns det olika drivkrafter bakom, som ofta bottnar i människors engagemang och syn på verksamheten. Många är sprungna ur sociala initiativ som togs i slutet av 1800-talet när välfärden fortfarande inte var statligt finansierad, andra kommer från samfund.
– Men det finns också nystartade verksamheter. Vi har bland annat en ny medlem som startat ett HVB-hem för flickor med självskadebeteende. De startade som ett aktiebolag, men har skrivit in i bolagsordningen att de alltid ska återinvestera vinsten. Deras filosofi är att de vill driva den här verksamheten med bästa kvalitet för de boende, inte för att de vill driva ett lönsamt företag, även om de inser att de måste gå med överskott för att överleva på sikt.
Hur går det för dessa företag?
– Vi ser att omsättningen och antalet verksamheter inom idéburen vård och omsorg fortsätter att växa, precis som tidigare. Men sett till hela marknaden minskar andelen, eftersom de kommersiella aktörerna växer ännu snabbare.
Hur påverkas de av de stora vårdkoncernernas närvaro på marknaden?
– Det är mycket lättare för kommersiella aktörer att vinna kontrakten när upphandlingar sker till lägsta pris. Om en kommun till exempel upphandlar äldreomsorg är det klart att de stora kedjorna har mycket större möjligheter att pressa priset och lägga anbud med hjälp av egna jurister och specialiserade enheter. Flera av våra medlemmar avstår att delta i offentlig upphandling eftersom de inte är intresserade om det bara handlar om vad som står på sista raden, och de istället har en tanke om en speciell vårdsfilosofi till exempel.
– Här tycker vi att regelverket borde tillämpas annorlunda så att kommuner och landsting inte bara går efter lägsta pris, utan även har kvalitet som kriterium. Det skulle antagligen gynna även patienterna.
Vad tycker ni om förslagen i välfärdsutredningen?
– Flera av förändringarna som föreslås är bra, att verksamheter under en viss kostnadsnivå inte ska behöva upphandlas, eller att återinvestering av vinst kan vara ett tilldelningskriterium. Men vi tycker också att man borde gå längre och till exempel införa en kvot idéburen verksamhet i upphandlingarna, som kan konkurrera med varandra vid sidan av de stora koncernerna.
Hur påverkas ni av den föreslagna vinstbegränsningen på sju procent?
– Eftersom våra medlemmar redan återinvesterar vinsten påverkas de inte av själva vinsttaket, däremot blir det väldigt mycket extra administration för de som berörs. Därför tycker vi att idéburen verksamhet borde undantas helt och hållet från detta.