Där finns också vittnesmål om hur invånare som hade tyska rötter möttes av trakasserier, även i de lägen där de var uttalat emot nazismen.
Händelserna kring april och maj 1945 är upphovet till tre sammanhängande utställningar som nu öppnar på Malmö Museer. En unik detalj i sammanhanget är att museet också var en av många platser i staden som gjordes om till flyktingförläggning.
Flyktingar fanns i april 1945 inkvarterade överallt i Malmö, som i skolor, idrottshallar, tennishallar och danspalats. Men strömmen av ankommande avtog inte och de sovplatser som skapades ville ändå inte räcka till. Detta fick Ernst Fischer, chef för Malmö museum och övertygad antinazist, att agera.
– Den 26 april kallade han samman personalen och sa att vi måste göra något för att bidra. Salarna tömdes sedan på tavlor och uppstoppade djur, och in ställdes i stället sängar. Bara två dagar efter mötet började de första flyktingarna anlända, berättar museiintendenten Samuel Thelin.
Kan leta efter sina anhöriga
Smittorisken gjorde att flyktingarna hölls isolerade och området runt slottet bevakades av beväpnade vakter. Totalt hann 2 000 flyktingar tillbringa en tid på slottet, innan de slussades vidare.
– En lista med alla 2 000 namnen kommer att finnas med på utställningen, så att släktingar och efterlevande kan komma och leta efter sina anhöriga, berättar Samuel Thelin.
En del av utställningen består i foton som skildrar flyktingarnas vardag på slottet, hur de åt, sov och tog hand om sin disk. Till det kommer en utställning om flyktingar då och nu i form av visningar av kortfilmer. Utställningens tredje del är en av de vita bussarna som användes för att köra flyktingar från Tyskland, som kommer att visas i en monter utanför slottet.
Att det är sjuttio år sedan andra världskriget slutade uppmärksammas också av Malmö stadsarkiv. I boken På gränsen mellan krig och fred, som gavs ut i veckan, skildras åren 1939–1945 i staden. I boken berättar ett 70-tal personer som var barn och unga under krigsåren om sina minnen. Deras berättelser illustreras med hjälp av bilder och annat material ur Stadsarkivets samlingar.
Malmöbornas vardag
Många av berättelserna handlar om hur kriget påverkade Malmöbornas vardag, där eleverna i skolan var klart medvetna om vilka som var tyskvänliga och vilka som i stället höll på England.
Malmöbornas krigsminnen finns nu också sparade i Malmö stadsarkivs samlingar.