Då, innan Vårdval Stockholm infördes, varnade kritikerna för att systemet skulle dränera vårdcentraler i fattiga områden och att multisjuka personer skulle drabbas. Nu, sex år senare, visar Mikael Färnbo, journalist på Dagens Arena, att det blev just så.
– Stockholm är extremt. Inget annat landsting har ett vårdvalssystem som lika starkt betonar besök och inte ser till vårdtyngden hos patienterna. Inget annat landsting har heller vårdval inom så många områden, säger Mikael Färnbo.
”Vi behöver mer tid”
Han har skrivit kapitlet Stockholmsyndromet i antologin Den stora omvandlingen som kom ut förra veckan. Här går han igenom borgarnas försök att privatisera sjukvården genom entreprenadupphandlingar, avknoppningar och till sist vårdval.
Införde ”snorjour”
Han beskriver hur vårdgivarna jagar besök för att få ersättning och han intervjuar vårdcentralschefer och forskare. I Skärholmen, till exempel, där vårdtyngden är störst i Stockholm, fick vårdcentralen införa ”snorjour” där man tar emot förkylda patienter. Allt för att öka besöken och intäkterna när man förlorade 1,5 miljoner kronor över en natt.
– Vi behöver mer tid för vissa patientgrupper. Men ersättningsmässigt är alla värda 484 kronor, oavsett om du har en rispa på knäet eller om du har diabetes, hjärtsvikt och kol. Då får läkaren säga, tyvärr jag hinner bara med hjärtsvikten i dag, du får ringa och boka en ny tid. Det är inte hållbart, säger chefen Susanne Lindarv i boken.
Och det är här kärnan finns, menar Mikael Färnbo.
– Man styrs av ekonomiska incitament.
Hittade hemligstämplad rapport
Rent konkret innebär det också att den rikaste och friskaste delen av befolkningen har fått en stor ökning av resurser. I rika områden har vårdcentralerna gått plus med åtta till tio procent
Under arbetet kom Mikael Färnbo över en hemligstämplad rapport från landstinget som visar vad som har hänt med dem i förorterna som inte får tillräcklig hjälp på vårdcentralerna.
– De kommer till akuten i stället. Sjukare än vad de skulle ha varit om de fick rätt vård från början. Sedan vårdvalet infördes har besöken på akuten ökat med sex procent varje år, säger Mikael Färnbo.
Alliansen brukar försvara vårdvalet med att läkarbesöken har ökat.
– Det är klart att besöken ökar när en multisjuk måste boka flera tider. Statistiskt sett går det idag snabbare att få ett läkarbesök. Men det har skett på bekostnad av dem med störst behov, säger Mikael Färnbo och påpekar att Alliansen bara lyfter fram de undersökningar som stämmer överens med deras argumentation.
Går det att backa tillbaka?
– Det är inte jag som avgör det. Men i dag ifrågasätts vinsterna i välfärden. Om det blir regeringsskifte kanske privatiseringarna bromsas. Men frågan är om man är beredd att göra något helt annat. Får Alliansen fortsätta kommer privatiseringarna att öka och de offentliga sjukhusen eroderas inifrån.
Vad borde man göra då?
– Hälso- och sjukvårdslagen är fantastisk. Den säger att vården ska ges på lika villkor och vårdresurserna fördelas efter behov. Vårdpengen måste ta hänsyn till att behoven skiljer sig mycket kraftigt åt mellan olika individer och grupper i samhället, säger Mikael Färnbo.