– Vi har sett att i Region Skåne har 1 700 allvarligt sjuka som sökt vård regelbundet innan vårdvalet infördes sedan inte gjort ett enda läkarbesök på två år efter vårdvalet inrättades. Det är oroväckande och visar att reformen kan ha bidragit till en omprioritering av patienter, säger Henrik Segerpalm, revisor på Riksrevisionen.
Fler lindrigt sjuka söker vård
Under samma period tillkom det 47 000 patienter som hade lindriga eller självläkande symptom, skriver Riksrevisionen, som har som uppdrag att granska vad statens pengar går till och hur effektivt de används, på sin hemsida.
– Andelen individer som har enklare symptom har blivit fler och gör dessutom fler besök, säger Henrik Segerpalm.
Han är noga med att understryka att Riksrevisionen har granskat vårdvalet utifrån vårdens etiska principer. Där står det tydligt att vård ska ske på lika villkor.
– Vi ser att landstingen agerar väldigt olika och regeringen kanske borde ta initiativ till att göra det enhetligt och styra mot vårdens etiska principer, säger han.
Fler vårdalternativ i storstäderna
Den borgerliga regeringen ville att fler vårdcentraler skulle öppnas i och med privatiserieringen och så har också skett, men enligt Riksrevisionen har dessa öppnats i storstäderna och inte främst där de behövs som mest.
– Vi har sett en etablering företrädesvis där en stor del av befolkningen har låg medelålder och inkomst och utbildning ligger högre än snittet, säger Henrik Segerpalm.
Svarar på kritiken
Vårdföretagarna Almega, som representerar privata vårdföretag var snabba med att kritisera Riksrevisionen.
– Det verkar som att Riksrevisionen har läst andras uppföljningar av vårdvalet lite enögt. Flera tunga utvärderingar har pekat på att vårdkonsumtionen växt utan kostnadsökningar och utan undanträngningseffekter, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna i ett pressmeddelande.
Just undanträngningseffekterna håller Henrik Segerpalm inte med om. Han menar att de har sett flera exempel på hur vårdcentraler i mer utsatta områden fått stänga.
– Vårdvalets syfte var att sätta patienten i fokus och det har på sätt och vis skett och i storstäderna har det blivit fler vårdcentraler. Men de nedläggningar som skett har varit i områden där det finns ett större vårdbehov, säger han.