Nicklas Attefjord (MP), har suttit med som ledamot i socialutskottet och utformat förslaget med bonusen:
– Det här är en viktig jämställdhetsfråga. Sjukskrivningarna och den höga personalomsättningen kostar och det påverkar ju även kvinnors pensioner om man inte har ett hållbart arbetsklimat där de orkar jobba kvar.
Bonusen ska kunna använd-as till att testa och utveckla nya och befintliga arbetsmetoder, arbetssätt eller arbetstidsmodeller som poängsystem, tidbanker och olika scheman.
– Visst kan högre lön göra att folk stannar kvar inom vårdyrken. Men ibland kan det ju vara så att sättet hur man organiserar arbetet kan leda till för lite folk och resursbrist, tror Attefjord.
Återhämtningsbonusen innebär även att man gör det lättare att införa arbetstidsförkortning.
6-timmarsdag
I Västra Götalandsregionen permanentades exempelvis ett försök med sex timmars arbetsdag på Mölndals sjukhus 2018. Försöket visade att kortare arbetspass gav bättre återhämtning för personalen och därmed färre sjukskrivningar.
Det är något som Helena Wengström, sjuksköterska som jobbar med covidvaccinering i Stockholm, är övertygad om skulle göra skillnad.
– Men då krävs arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det är också viktigt att lönerna på sjukhusen blir högre. På så sätt vill och orkar folk jobba kvar inom vården, säger Wengström som påpekar att redan innan pandemin så beordrades personal in att jobba.
– Att bli inringd ingår i jobbet och handlar om samhällsansvar men då ska man också kompenseras med att få vara ledig på riktigt, konstaterar hon.
”Avgörande för att orka”
Även Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, välkomnar bonusen.
– Tid för vila och återhämtning är avgörande för att läkare inte bara ska orka nu utan under hela 2021.
Johanna Lundquist, som jobbar i äldreomsorgen på Orust, hoppas att många på golvet får chansen att ge förslag på vad som kan förbättra arbetsmiljön.
– Friluftsdagarna har tagits bort. En dag med paddling från Gullholmen och fotmassage som avslutning skulle göra underverk. Mer sånt!
Samtidigt understryker hon vikten av att kunna få fyra semesterveckor utan trassel.
– Ger man folk en bra lön så vill folk jobba här. Det är ju ett väldigt roligt jobb där inte en enda dag är den andra lik.
Sjuksköterskan Anna Jonsson, som jobbar inom psykiatrin Stockholm norra, är skeptisk till bonusen som hon tror är ännu en ”lappa och laga-åtgärd.”
– Arbetsgivarna vägrar att göra en långsiktig satsning på sjukvårdspersonalen för att det blir för dyrt. Men alla små insatser som ska rädda läget bidrar inte till bättre arbetsmiljö eller minskad sjuksköterskeflykt.
– Högre löner, större inflytande och bättre bemanning är de enda lösningarna på problemen! konstaterar Anna Jonsson.