– Vi har inte fått några indikationer på att vårdpersonal inte vill vaccinera sig, den stora frågan är istället att många vill ha vaccinet, säger Kirsi Piispanen som är förbundsjurist hos Vårdförbundet.
Enligt henne diskuteras frågan om konsekvenser om vårdpersonal väljer att inte ta vaccinet, men främst i förebyggande syfte.
– Vi utgår ifrån att det kommer finnas personer som kommer säga att de inte är bekväma med att ta vaccinet, men det är en hypotetisk fråga i nuläget, säger hon.
Grundlagsskyddad frivillighet
Vaccinering är ett erbjudande som det står varje medborgare i Sverige fritt att tacka ja eller nej till. Varje medborgare är skyddad mot kroppsliga ingrepp enligt grundlagen.
– Skyddet innebär att man får välja själv, och arbetsgivare får inte tvinga eller hota någon med arbetsrättsliga sanktioner. Det ska finnas en självklar frivillighet, säger Kirsi Piispanen.
Hon menar också att det är viktigt att komma ihåg att det är hälso- och sjukvården som vaccinerar medborgare.
– Det är i huvudsak en fråga mellan mig som medborgare och vården, inte mellan anställd och arbetsgivare. Det följer dock av regelverket att vårdens arbetsgivare ska erbjuda anställda vaccinering.
Enligt en Novusundersökning i november förra året planerar var fjärde person att säga nej till vaccinet. Hur det ser ut hos vårdpersonal är inte känt, men enligt handlingar hos Länsstyrelsen i Skåne som Dagens Nyheter tagit del av tackar till exempel 42 procent av anställda på särskilda boenden i kommunen Burlöv nej till vaccinet.
Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund på Smittskydd Stockholm säger att det är för tidigt att spekulera kring risker om en så stor del av personalen skulle välja att inte vaccinera sig.
– Nu gäller det att få ut vaccinet och se till att det finns bra information till personalen så att de som tvekar kan känna sig trygga, säger hon.
I särskilt känsliga miljöer med patienter som är särskilt utsatta kan det vara aktuellt att se över situationen om det finns personal som valt att inte vaccinera sig, enligt henne.
– Om det handlar om patienter som är väldigt sköra, då kan det vara aktuellt i yttersta nödfall om smittspridningen fortfarande är stor i samhället, säger hon.
Vaccinet förändrar dock inte inte arbetet ute i verksamheten enligt Maria Rotzén Östlund. Hygienrutiner och skyddsutrustning är fortfarande det avgörande, och så länge pandemin pågår kommer kraven på skyddsutrustning med heltäckande visir och kirurgiskt munskydd kvarstå.
– Det skyddar så att personal inte riskerar att smitta patienter. Nu vaccinerar vi och fortsätter med skydden, hygienen och att stanna hemma vid minsta symptom och gör allt vi kan tills vi tagit oss ur pandemin.
Frågan om risker ifall vårdpersonal väljer att inte vaccineras diskuteras mellan regionerna och SKR.
– Frågan finns på agendan och vi tittar på olika scenarier. Det är i någon mening fortfarande hypotetiskt eftersom vaccinationerna av personal inte kommit igång i så stor skala än, men vi tittar utifrån hur många som inte kommer vilja vaccinera sig och vad det kan ha för inverkan på personalförsörjning, säger Tomas Björck, arbetsrättslig chef på SKR.
Kan omplacera
Han understryker att vaccinet är frivilligt och att det inte kan medföra några arbetsrättsliga konsekvenser att tacka nej, men säger också att det kan bli aktuellt att tillfälligt låta personal utan skydd arbeta i annan verksamhet.
– Det är i de fall då det är en verksamhet där skyddet mot smitta och smittspridning är så angeläget att aspekten om immunitet eller vaccin kan bedömas nödvändig för verksamhetens fortgång, säger Tomas Björck och fortsätter:
– Då är det vår uppfattning att arbetsgivaren kan flytta personal till en annan del av verksamheten så länge behovet kvarstår.
Kirsi Piispanen säger att arbetsgivaren kan ha ett visst utrymme genom arbetsledingsrätten att omplacera personal som väljer att inte vaccinera sig.
– Arbetsgivaren har rätt att fördela arbetet och omfördela resurser. Det innebär inte en arbetsrättslig sanktion eller bestraffning, de måste kunna använda sin personal på bästa möjliga sätt, inom ramen för vars och ens arbetsskyldighet. Rent teoretiskt kan det användas på ett sätt som liknar en sanktion eller att arbetsgivarens omplacering annars är för långtgående men det är ingenting jag ser framför mig. Skulle det hända att personal omplaceras så kommer vi naturligtvis att titta på det då.