– Jag var hemma heltid i tre veckor sedan gick jag upp till halvtid. Jag vill egentligen arbeta heltid, men jag orkar inte, säger hon.
Att det är människor som arbetar inom vården som får flest arbetsskador i Örebro förvånar inte Camilla Sjöberg. Förutom att vårdpersonal utsätter sina kroppar för tunga lyft, är den psykosociala arbetsmiljön tuff.
– Även om jag trivs med jobbet och med arbetsgruppen så är stressen och pressen hemsk, säger hon.
När hon började arbeta inom hemtjänsten så var det bästa hon visste att prata med de äldre och höra allt om deras livsöden. Nu blir hon stressad om någon börjar berätta något för henne.
– Jag hinner bara göra mina uppgifter, sedan måste jag skynda vidare. Jag hinner inte sitta och prata. Jag undrar vart tiden till medmänsklighet tog vägen, säger Camilla Sjöberg.
Letar nya jobb
Hon är inte ensam om att må dåligt av arbetsförhållandena inom hemtjänsten. Flera kollegor i hemvårdsgruppen är sjukskrivna, andra letar nya jobb.
– Jag har tyckt att det här jobbet har varit roligt i 19 år men nu är det inte roligt längre. Nu vill jag lämna kommunen. De förtjänar inte mig längre. Det är alltid stressigt. Det är så illa att det inte hjälper med vila och sömn längre, säger Lisa Kaati som nu söker andra jobb. Även Fanny Vuotila vill byta arbete.
– Våra scheman är så maxade att jag kan ta med en tältsäng och sova här. Det känns som om vi aldrig är lediga, säger hon. I morgon ska hon på en anställningsintervju.
En vanlig arbetsdag i Tallbackens hemvårdsgrupp kan börja klockan sju. Sju minuter senare ska personalen vara hos den första vårdtagaren. Innan dess ska man hinna träffa en sjuksköterska, få med sig mediciner och logga in sig i systemet och transportera sig med hjälp av cykel till den äldre som ska få hjälp.
– Det säger sig självt att man inte hinner det. För att vara säker på att komma i tid får du komma till jobbet en kvart tidigare. Det blir många kvartar som man jobbar gratis på ett år, säger Liselotte Borggren.
Hon har frivilligt valt att jobba i en mer osäker anställningsform som vikarie i stället för att ta en tjänst inom kommunen.
– Då kan man välja vilka pass man vill ha, jag skulle aldrig orka ha en heltidstjänst här, säger hon.
Jobbade över ständigt
Lena Bergström arbetar deltid i hemvårdsgruppen, hon jobbar ständigt över. Dels för att hon inte hinner ta ut några raster och dels för att hon och kollegorna ofta måste täcka upp när någon annan anställd blir sjuk.
– Vi kan inte lämna de gamla utan vätska, mat eller mediciner. Är någon borta så måste vi andra ställa upp.
Att kommunen pratar om att spara mer inom hemtjänsten och ta bort vikarier tycker hon är uselt.
– Går vi in i väggen blir de gamla lidande, säger Lena Bergström.
Camilla Sjöberg håller med.
– Patientsäkerheten blir lidande. Jag märker att stressen gör att jag glömmer saker. En dag körde jag plötsligt på fel sida om refugen trots att jag kör här varje dag, säger hon.