Några regioner sticker ut. I Jönköping blossade en konflikt upp i början av sommaren och pågår än. Konflikten mellan fack och regionledning handlar om att sjuksköterskor som flyttade sin semester inte erbjöds någon kompensation alls. Till slut erbjöds de som fått besked om semesterflytt så sent som efter midsommar en ersättning på 30 000 kronor per vecka. Men de som fått besked tidigare blev utan ersättning.
Även Västra Götaland utmärker sig med dåliga ersättningar
–Just därför att många i personalen bara får tre veckors semester, i vissa fall bara två veckor, och ersättningen för att ”sälja” sina veckor är låg, säger Anna Collert, rådgivare på Vårdförbundet direkt, som svarat på samtal och mejl från medlemmar under sommaren.
”Helt vansinnigt”
Också Marie Boström, ombudsman på Kommunal, som företräder undersköterskor är kritisk till att ersättningarna varierar så mycket, och tillägger att det inte bara handlar om skillnader mellan regionerna utan också att olika yrkesgrupper på ett och samma sjukhus har olika villkor.
– Det är helt vansinnigt, att vissa yrkeskategorier är mer värda än andra. Men det är inte något nytt under corona. Vi har även tidigare haft medlemmar som berättar att undersköterskor kan få några tusen för att flytta semestern medan sjuksköterskorna får 10 000 kronor.
Både Anna Collert och Marie Boström är oroliga för hur hösten kommer att bli.
– Jag och mina kollegor har fått höra mycket från slutkörda medlemmar. Hur de nu ska stå beredda att axla en höst är jag livrädd att tänka på utifrån ett arbetsmiljöperspektiv, säger Marie Boström.
Förhandlingar strandade
Inför sommaren försökte arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner komma överens med facken om att lösa frågan den här sommaren genom ett centralt avtal. Dels för att underlätta planeringsförutsättningarna men också för att semestervillkoren skulle vara mer enhetliga. Men förhandlingarna strandade. Det slutade med att ersättningarna, liksom tidigare somrar, avgörs lokalt i varje region.
– Det är vanligt att man sluter lokala avtal inom regionerna. Lösningarna i olika delar av landet kan se litet olika ut. Det är inget specifikt i den här krisen. Det beror på att förutsättningarna varierar över landet, säger Jeanette Hedberg biträdande förhandlingschef på SKR.
Enligt semesterlagen har man rätt till fyra sammanhängande veckors semester under sommarmånaderna. Men just inom vården har arbetsgivaren rätt att förlägga semesterveckor även i maj och september efter mbl-förhandling.
– När det handlar om sjukvård måste det finnas personal, det går inte att stänga ner. Det är förklaringen till att vi har en lite annan lösning än vad semesterlagen säger. Det betyder att det enligt kollektivavtalet är möjligt att lägga tre veckors semester på sommaren. Det är inte önskvärt men det är möjligt, och man har gjort det på grund av den rådande pandemin, säger Jeanette Hedberg.