Sedan förra hösten har de privata e-läkartjänsterna Kry och Min doktor avtal med två privata vårdcentraler i Region Jönköping. Affärsidén är att erbjuda en videotjänst via nätet där du som patient kan träffa en doktor när som helst på dygnet. Eftersom e-vårdbolagen har avtal med ett landsting kan därmed människor från hela landet välja vård därifrån, enligt patientlagen. Och antalet patienter som väljer digitala doktorer ökar snabbt, bland annat efter aggressiv marknadsföring. Notan hamnar hos landstingen.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Ett storstadsfenomen
Hittills har e-doktorerna till stor del varit ett storstadsfenomen. Över 70 procent av patienterna som nyttjar tjänsterna kommer från storstäderna, men allt fler använder sig av de digitala alternativen även i Västernorrland. Under årets första tio månader är kostnaden för länet 1,5 miljoner kronor och oktober blev den dyraste månaden hittills för Landstinget Västernorrland, enligt de siffror som ETC Sundsvall har tagit fram.
Dyrt för landstinget och för patienten, menar primärvårdsdirektör Anna-Lena Lundberg som tycker att patienterna i stället i många fall skulle kunna ringa 1177 och få råd, en tjänst som är gratis. Att träffa en digital doktor kostar 250 kronor för patienten.
– De digitala tjänsterna används främst utanför våra hälsocentralers öppettider, alltså på kvällar och helger, så vi måste så klart fundera över vår tillgänglighet. Vi tittar bland annat på hur vi ska kunna utöka våra e-tjänster.
Planer på digital hälsocentral
Det finns ett politiskt beslut om att landstinget ska utveckla en egen digital hälsocentral men ännu är inget bestämt hur det ska gå till (se även artikeln på sid 8).
Det är även en fråga om vilken yrkeskategori som patienten ska möta.
– Många av de här patienterna som nu ringer en doktor skulle i stället fått hjälp på de befintliga hälsocentralerna av exempelvis en distriktssköterska eller sjukgymnast, säger Anna-Lena Lundberg.
Utbud föder konsumtion
Hon frågar sig hur tillgänglig vården ska vara.
– Utbud föder konsumtion. Visst kan vi utöka vår service, men frågan för politikerna är om jag kan jag vänta till dagen efter om jag får ont i halsen på kvällen? Eller är vi beredda att satsa mer av våra skattepengar för att jag ska få prata med en läkare direkt?
Från primärvårdens sida följer man kostnadsutvecklingen för de privata e-läkartjänsterna noga. Landstingen har också sänkt ersättningen i två omgångar. Förra året var ersättningen drygt 2 000 per läkarbesök över nätet, men sänktes till 1 200 i januari. I maj sänktes den igen till 650 kronor. Trots detta ökar alltså landstingets kostnader.
– Fortsätter kostnaden att öka blir det förstås ett problem som riskerar att slå mot den övriga vården, säger Anna-Lena Lundberg.