BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag blir väldigt skrämd när de säger att vi inte får skriva under. Innebär det att USA vill förbehålla sig rätten att ta in kärnvapen på svenskt territorium i ett skarpt läge, och att vi därmed blir en måltavla för ryska kärnvapenmissiler? säger Valter Mutt (MP), riksdagsledamot från Göteborg.
Hans motstånd mot värdlandsavtalet är väl känt. Under omröstningen förra våren var han en av de MP-ledamöter som gick emot partiledningen och röstade nej – en bidragande orsak till att han senare petades som partiets utrikespolitiska talesperson.
Bland annat varnade han just för att Natos syn på kärnvapen är oförenlig med den svenska, och att det i avtalet är oklart vems syn som ska gälla. Nu har han facit.
– Värdlandsavtalet hindrar alltså Sveriges regering från att ta ställning mot kärnvapen. Tyvärr verkar jag ha fått rätt i mina farhågor, även om jag önskar att det inte vore så, säger Valter Mutt.
Tomma löften
Nyligen meddelade Valter Mutt att han inte kandiderar till riksdagen i nästa års val – till viss del en protest mot att Miljöpartiets ledning vikt sig för regeringspartnern Socialdemokraterna om värdlandsavtalet.
– Dels handlar det om att jag tycker att två perioder i riksdagen är ganska lagom, och att jag vill hinna göra annat i livet. Men det är klart att det var ett tungt nederlag när Miljöpartiet gick med på värdlandsavtalet, och att jag tappade motivationen att fortsätta, säger han.
Han ser den pågående militärövningen, där värdlandsavtalet övas i stor skala med utländska förband på plats i Sverige, som ännu ett steg närmare Nato – och bort från alliansfrihet.
– Stefan Löfven sa i sin regeringsförklaring i veckan att Sverige fortfarande hyllar den militära alliansfriheten. Då måste det fyllas med ett innehåll också, annars blir det bara tomma ord, säger Valter Mutt.
”Beredd att kämpa”
I en värld där spänningarna ökar borde Sverige lägga större kraft på att spela en medlande roll, säger Valter Mutt och nämner kapprustningen i Sydkinesiska sjön, situationen på Koreahalvön och det spända läget mellan USA och Ryssland som exempel.
– Men hur ska vi kunna framstå som trovärdiga medlare när vi så tydligt allierar oss med ena parten i ett stormaktspolitiskt spänningsfält? säger Valter Mutt och fortsätter:
– Vi har visat gång på gång att vi kan göra skillnad, både som medlare och när det gäller nedrustning. Den trovärdigheten ska vi inte spela bort.
Som motståndare till ett svenskt närmande till Nato blir han ibland anklagad för att springa Vladimir Putins ärenden – en kritik han slår ifrån sig i kraftiga ordalag.
– Jag är beredd att bekämpa rysk imperialism till mitt sista jävla andetag. Jag tycker inte att man ska hålla på och mäta temperaturskillnader i helvetet – all imperialism är vederstygglig oavsett om den är rysk, amerikansk, brittisk eller fransk, säger Valter Mutt.