Branschorganisationen Vårdföretagarna säger sig arbeta för ökad valfrihet och mångfald inom vården och vill tydliggöra de privata alternativens betydelse för sektorn. Håkan Tenelius är näringspolitisk chef och initiativtagare till uppropet Vi gör skillnad, som samlar påskrifter och vill uppmärksamma värdet av privata aktörer inom branschen.
– Syftet med det här uppropet är att lyfta fram människorna. Brukare och medarbetare, de som personifierar kvaliteten och trivseln på jobbet för att skapa en mer positiv bild, säger han.
Attendo är ett av landets största vinstdrivande vårdbolag och ett av företagen som deltar i uppropet. Företagets planeringschef Mikael Persson anser att konkurrensen är viktig inom vård- och omsorgsbranschen.
– Privat omsorg är inte per automatik bättre än offentlig, men mångfalden och alternativen gör att alla blir bättre. Om vinster inte tillåts kommer en stor andel av dessa företag tvingas att stänga ner sin verksamhet, säger han.
Sju av tio vill införa förbud
Vårdföretagarnas oro är befogad. Enligt Sifos senaste undersökning vill sex av tio svenskar helt förbjuda vinster i välfärden. Bland riksdagspartierna erbjuder Vänsterpartiet den tydligaste kritiken och åtgärden mot de privata aktörerernas vinster inom välfärdssektorn.
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att de under valupptakten fått mycket positivt gehör i frågan av människor på gator och torg.
Enligt partiets förslag är de privata aktörerna välkomna att fortsätta driva sina välfärdsbolag, men allt överskott ska återinvesteras i verksamheten.
– Det händer något när vinstintresset styr verksamheten, i stället för behovet. Det handlar om vilket samhälle vi ska ha. Om man ser på varandra som människor eller varor i ett marknadssystem, säger Ulla Andersson.
Hon är tydlig med att hennes parti inte kommer att kompromissa i denna fråga.
– Det här är vår högst prioriterade fråga. Vi kan tänka oss att kompromissa om allt annat, men inte detta.
”Vinster behövs som reserv”
Under förra taxeringsåret gjorde de fem största företagen en vinst på 1,2 miljarder kronor och betalade inte mer än 26 miljoner i skatt. Men Håkan Tenelius anser att vinsterna borde vara en okontroversiell fråga.
– Vinster behövs för att ha som reserv i dåliga tider för att kunna erbjuda trygga anställningar. Men även för att utveckla och utvidga verksamheten.
Men är det nödvändigt med så stora vinstutdelningar till ägarna?
– Om jag investerar i ett företag tar jag en viss risk, då måste jag få bättre utdelning än vad banken erbjuder i ränta.
Socialdemokraternas förslag på åtgärder mot privata aktörers vinstjakt är att kraven, kontrollerna och insynen i välfärdsbolagen ska skärpas.
Lena Hallengren (S) på socialutskottet förtydligar:
– Det viktiga för oss är inte om utföraren är privat eller offentlig, utan att kvaliteten garanteras.
Allianspartierna, som försvarar vinster i välfärden, lyfter ofta fram att den individuella friheten är viktig – att det ska vara upp till enskilda personer att själva välja vilken vårdutförare de vill vända sig till. Ulla Andersson (V) tycker inte att det argumentet håller.
– Kvaliteten ska garanteras av en myndighet, det ska inte vara individens ansvar att välja bra vård och omsorg. Det här handlar om gamla och sjuka människor och det är inte direkt som att köpa ett par nya jeans.