Landstinget Västernorrlands kostnader för stafettpersonal skenar. Största ökningen står sjuksköterskorna för där stafettkostnaderna ökade med 77 miljoner kronor mellan 2015 och 2016.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samtidigt står landstinget inför utmaningen att göra sig oberoende av hyrpersonalen senast den 1 januari 2019, enligt SKL:s direktiv.
Många avdelningar på Sundsvalls sjukhus är överbelagda och personalen har en hård arbetsbelastning samtidigt som man inte kan hålla alla vårdplatser öppna.Vårdförbundet på Sundsvalls sjukhus tycker att landstinget borde bjuda till och vara mer individanpassade när de rekryterar.
– De kanske måste ta kontakt med stafettsköterskorna som bor i Sundsvall och fråga vad de vill ha för att tacka ja till en fast tjänst, säger Jessica Vestlund, sjuksköterska och vice ordförande för Vårdförbundet vid Sundsvalls sjukhus.
Bättre schema
På Vårdförbundet är man positiv till att landstinget ska minska beroende av hyrpersonal.
– Det är väl jättebra men då måste arbetsgivaren möta upp med motkraven för att man ska komma tillbaka. Vi har 9 000 sjuksköterskor som skulle kunna tänka sig att komma tillbaka till vården om förutsättningarna var annorlunda. Det som alla vill ha är ett bättre schema, en bra arbetsmiljö och en högre lön, säger hon.
I dag skiljer det ungefär 4 000 kronor i lön mellan en nyutbildad sjuksköterska och en som går i pension med 35 års erfarenhet.
Jessica Vestlund tar Västerbottens landsting som ett bra exempel där man höjer minimilönen för alla och inför ett lönelyft på totalt 9 procent på två år.
Landstinget i Västernorrland ska höja sjuksköterskornas löner med 1,9 procent i år.
– Det är 500 kronor per sjuksköterska samtidigt som det finns en oro för att man ska förlänga semesterperioden från maj till september, något som gjordes på barnkliniken förra sommaren. Det är inte alls en attraktiv personalpolitik, säger hon.
Om landstinget inte erbjuder något bättre samtidigt som de tar bort stafettpersonal tror hon att konsekvensen kan bli att avdelningar får stängas och att ännu fler sjuksköterskor lämnar sina jobb.
Den senaste tiden har allt fler äldre och erfarna sköterskor valt att lämna vården.
– De har tröttnat på inskolning, det hårda arbetstrycket och att se att överbeläggningarna aldrig vänder samtidigt som de inte upplever att de värdesätts genom rimliga löner, säger Jessica Vestlund.
Ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden, Ewa Back (S), säger att landstinget jobbar febrilt för att locka ny fast personal och få dem som redan jobbar att stanna kvar.
– Det är en svår balansgång att hantera och jag tror att det handlar om ett helt batteri av åtgärder för att lyckas.
Kompetenstrappa
Att förbättra schemat och anställa fler undersköterskor som underlättar för sjuksköterskorna, är en åtgärd som man jobbar med.
Kommer landstinget att göra någon lönesatsning för att locka sjuksköterskor?
– Vi har jobbat med att ta fram en kompetenstrappa för sjuksköterskor på vårdavdelningar där man har möjlighet att öka på lönen i takt med att man ökar sin kompetens. Den insatsen kostar 30 miljoner per år och någonstans måste det ju synas i lönekuverten också, säger Ewa Back.