– Hela idén med de här sjukvårdsförsäkringarna är att du ska få vård snabbt. Att då tro, när det råder brist på kompetens, att det inte skulle leda till att kön rundas är lite som att tro på tomten, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, till Arbetsvärlden.
Tanken med privata sjukvårdsförsäkringar är att de ska möjliggöra snabbare vård för försäkringstagaren. Men DN kunde i en granskning i december visa att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar går före i vårdkön på nio av tio undersökta privata vårdbolag, något som står i strid med hälso- och sjukvårdslagen, som slår fast att den som har det största behovet ska ges företräde.
Att erbjuda privata sjukvårdsförsäkringar har aldrig varit ett alternativ för Vårdförbundet, som organiserar 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Inte heller för Saco-förbundet Sveriges läkarförbund, med 55 000 medlemmar.
– Vi ser att behovet ligger i att stärka den befintliga hälso- och sjukvården, säger läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till Arbetsvärlden.
En bakomliggande faktor till den snabba ökningen av antalet försäkringstagare är den relativt sett dåliga tillgängligheten inom svensk vård. 2007 noterade svensk sjukvård en bottenplacering i EHCI, European health consumer index, avseende väntetider. I den senaste mätningen placerar sig Sverige åter i bottenskiktet – trea från slutet, ihop med Slovakien och Ungern.
Under samma period har antalet försäkringstagare i Sverige mer än fördubblats och uppgår nu till 660 000 personer.
”Oerhört viktigt”
Forskaren John Lapidus, som skrivit flera böcker i vilka han kritiserat framäxten av privata sjukförsäkringar menar att det är betydlesefullt att fackförbund som Vårdförbundet och Sveriges läkarförbund lyfter kritik mot privata sjukförsäkringar.
– Att flera av TCO:s och Saco:s förbund förhandlar fram egna sjukvårdslösningar för sina medlemmar är ett hårt slag mot den gemensamma välfärdsmodellen, så ur det perspektivet är det oerhört viktigt att andra fackförbund är mer kritiska.
Vilka konsekvenser kan det få när fack tecknar privata sjukvårdsförsäkringar för sina medlemmar?
– Vi kan lära av USA. Där låste facken och inte minst Läkarförbundet (AMA) fast sig vid privata lösningar och ett ojämlikt sjukvårdssystem. Sedan dess är det nästan omöjligt att vända utvecklingen. Flera amerikanska fackförbund har lagt tid och pengar på att fixa försäkringar, så de motsätter sig alla förslag om vård på lika villkor. Samma sak riskerar att hända i Sverige. Jag har i flera artiklar bett TCO att förklara varför deras medlemsförbund agerar på det här sättet, men de vill inte svara på mina frågor.
Allt fler tecknar privata sjukförsäkringar, men kritiken växer. Hur ser du på utvecklingen framåt?
– Frågan har fått stor uppmärksamhet på sistone och det förs diskussioner om att skärpa lagstiftningen. Ett alternativ är att förbjuda de privata vårdgivarna att blanda olika patientgrupper så som sker i dag, helt i strid med Hälso- och sjukvårdslagen. Samtidigt är det tveksamt om ett sådant lagförslag får stöd i riksdagen. Det finns politiska partier och många andra aktörer, numera även delar av fackföreningsrörelsen, som är helt okej med ett ojämlikt sjukvårdssystem.