– Folk har fått nog. Det här har pågått för länge och för mycket, och nu börjar fler och fler säga ifrån. Vi är nära en gräns nu, där vi inte tar mer, säger Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm.
Problemen har fått särskilt stort fokus sedan läkare på bland annat Södersjukhusets akutmottagning gått ut och talat om kris och kaos. Via Stockholms sjukvårdsupprop har även mängder av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor berättat om en situation där vårdplatserna är alldeles för få, där vårdpersonalen inte räcker till, där patienter till och med dör i onödan. Men grundproblemet är samtidigt inte något nytt. De senaste åren har inte minst bristen på vårdplatser varit en ständigt återkommande fråga.
– Att det här inte har lösts beror framförallt på dåligt ledarskap på olika nivåer, och på felaktiga politiska beslut. Det är lågstadiematematik att inse att vårdplatserna inte räcker. Politikernas svar är att större del av vården ska bedrivas på en annan plats än på sjukhusen, men det finns ingen sådan modell i hela världen som fungerar, säger Andreas Fischer.
Pressat på flera håll
Det är inte heller bara Stockholmssjukhusen som har problem. Som Dagens ETC berättade i tisdags är läget ansträngt också på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, där flera anmälningar till Arbetsmiljöverket har gjorts de senaste åren, så kallade 66a-anmälningar.
– Situationen är fortfarande sådan att patienter inte alltid får en vårdplats inom rimlig tid. Framförallt är det ett problem för akuten på Sahlgrenska. Fanns det bara tillräckligt med bemannade vårdplatser skulle arbetsmiljön bli betydligt bättre, säger Ilja Laesser, ordförande för Läkarförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset
Även i Skåne är läget pressat. På Skånes universitetssjukhus har det till exempel varit så långa väntetider till canceroperationer att patienter har hunnit dö i väntan på operation, och på Centralsjukhuset i Kristianstad var läget krisartat efter nyårshelgen.
– Läget var extremt, det låg patienter i korridorer och behandlingsrum för att de inte fick plats någon annanstans. Generellt är det brist på vårdplatser i hela Skåne, och särskilt akutsjukhusen påverkas, säger Malin Tillgren, avdelningsordförande för Vårdförbundet Skåne.
Avtal löper ut
Samtliga förtroendevalda som Dagens ETC har pratat med menar att det ska mycket till för att fackförbunden ska ta till en stridsåtgärd som strejk. Just nu råder dessutom fredsplikt, men Vårdförbundet kan säga upp sitt avtal i december, och Läkarförbundets avtal löper ut den sista mars. Andreas Fischer menar att diskussionen om att gå ut i strejk är mer levande än på länge.
– Många frågar ”varför strejkar vi inte?”. Jag tror att många av våra medlemmar faktiskt ser det som ett alternativ, och jag utesluter inte att man kommer diskutera det från centralt håll. Fredsplikten upphör den 31 mars, jag skulle tycka att det vore intressant om läkarkåren bjöd på ett litet aprilskämt dagen efter det, säger han.
Några som också har förespråkat strejk de senaste åren är föreningen Socialistiska läkare. Nu var det dock över tre år sedan de senast gick ut och föreslog att vårdfacken borde strejka. Men Darius Barimani som sitter i föreningens styrelse, tror fortfarande att det vore rätt väg att gå.
– Om det vore sanktionerat från fackförbunden skulle vi absolut ställa oss bakom det. Om människor ville gå ut i någon form av strejk för att göra det bättre för kollegor och patienter kan jag inte se att det vore samhällsfarligt. Det samhällsfarliga är den situation vi har nu, säger han.
Strejk utesluts inte
Samtidigt tvivlar han på att en strejk verkligen ses som ett reellt alternativ.
– Konfliktnivån bland läkare är inte så radikal. På sin höjd kan man gå ut i manifestationer och demonstrationer, men en vårdstrejk är väldigt främmande för de flesta läkare tyvärr, säger han.
Sjuksköterskor har varit något mer benägna att strejka de senaste decennierna, och Vårdförbundet menar att åtgärden inte är utesluten, även om det ses som en sista utväg.
– Uteslutet är det aldrig. Läget som det ser ut nu ute på arbetsplatserna är generellt tufft. Gång på gång upprepar vi oss, arbetsmiljön måste bli bättre, lönerna gå upp, ändå händer inget. Nu väntar en vår och höst där vi ska göra en grundlig utvärdering, hur väl har arbetsgivarna följt nuvarande avtal? Därefter tar förbundsstyrelsen beslut om hur vi ska agera, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.