Öppen konflikt
Nu ser det ut som att en liknande konflikt kan bryta ut inom vårdsektorn, åtminstone om man ska tro Vårdförbundet, som fram tills nu har organiserat landets barnmorskor. Detta efter att Svenska Barnmorskeförbundet från och med den 1 januari i år har brutit sig ur Vårdförbundet och sedan dess istället ingår som en medlemsförening inom Akademikeralliansen SRAT. Enligt Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet, har varken Barnmorskeförbundet eller SRAT något avtal som gäller för barnmorskorna, och inte heller rätten till att teckna något sådant.
– Det är Vårdförbundet som tecknar avtal för barnmorskorna. Både för yrket och för arbetsuppgifterna. Vi äger tillämpningsområdet, säger hon.
Förstår inte problemet
Vårdförbundets förbundsjurist Kirsi Piispanen utvecklar det resonemanget i tidningen Lag och avtal, där hon stödjer sig på medbestämmandelagens paragraf 27, vilken slår fast att ett gällande avtal inte får trängas undan.
Mats Eriksson, förhandlingschef på SRAT, tror dock inte på någon ny hamnarbetarkonflikt, inom vårdsektorn. Detta eftersom SRAT till skillnad från Hamnarbetarförbundet har befogenhet till att teckna kollektivavtal på alla nivåer, såväl inom landstingen och kommunerna som inom den privata sektorn.
– Därför är vi inte i närheten av en liknande konflikt som den i hamnarna. Den konflikt som kan föreligga är den om konkurrens mellan två fackliga organisationer som verkar inom samma område. Men det är ju inte i sig något speciellt ovanligt, säger han.
Vårdförbundets invändning om att enbart de har rätt till att teckna avtal för barnmorskorna är enligt Mats Eriksson direkt felaktigt.
– Vårdförbundet kan inte säga att enbart deras avtal gäller för barnmorskorna. Deras avtal gäller för deras medlemmar, men det finns inget som hindrar barnmorskorna från att organisera sig i andra fackförbund.
Detta eftersom Saco-avtalen till skillnad från dem inom LO-förbunden inte är avgränsade och indelade efter vissa arbets- eller yrkesuppgifter, för att en viss given organisation ska företräda arbetarna i en viss given yrkeskategori, framhåller Mats Eriksson.
– Vårdförbundet får därmed tycka vad de vill om det här. Vi förhandlar inte med dem utan med SKL (Sveriges kommuner och landsting), säger han.
Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, ger bakgrunden till brytningen med Vårdförbundet, som hon menar har föranletts av ett utbrett missnöje från barnmorskornas sida över hur deras frågor har drivits.
– Det handlar om arbetsmiljöfrågorna och den dåliga löneutvecklingen. Som du kanske vet finns ett utbrett missnöje över hur förlossningsvården fungerar i stora delar av landet. Många lämnar yrket till följd av att stressen är helt ohållbar, och Vårdförbundet har inte hanterat det här på ett tillräckligt bra sätt, säger hon.
Att enbart Vårdförbundet skulle ha rätt till att förhandla för barnmorskornas räkning håller inte heller Mia Ahlberg med om.
– Så ser inte den svenska organisationsrätten ut. Det Vårdförbundet ägnar sig åt här är inget annat än att använda sig av ett fult maktspråk.
”Inte starkare tillsammans”
Vårdförbundet har också beklagat sig över splittringen med invändningen att de står starkare tillsammans i avtalsrörelsen som ett stort enat förbund med 114 000 organiserade medlemmar. Drygt 5 400 av dem är barnmorskor. Men Mia Ahlberg håller inte med.
– Eftersom barnmorskorna i Sverige har en väldigt tydligt uppdrag och en speciell roll i och med sin höga grad av autonomi, tror vi att det är enklare och bättre för oss att förmedla vår specifika kompetens och erfarenhet på egen hand i förhandlingarna med arbetsgivarna, än att låta någon annan göra det åt oss, säger hon.
Motparten ytterst försiktig
Huruvida motparten kommer att släppa fram ett yrkande om avtal från SRAT och Barnmorskeförbundet eller inte, svarar SKL:s avtalschef Niklas Lindahl ytterst försiktigt på:
– Vi har ett avtal med Akademikeralliansen, där SRAT ingår. Så avtalsbundenhet gäller SRAT:s medlemmar. Vad som händer vid eventuella yrkanden för eventuella framtida förhandlingar vill jag inte uttala mig om i dagsläget, säger han.