Att hitta läkare som vill jobba på vårdcentralerna är svårt, speciellt på mindre orter eller mindre vårdcentraler. Kristina Ellmén är chef på vårdcentralen Ängen i Örebro där mer än hälften av läkarna är ”stafettläkare”, eller konsultläkare.
– Vad ska vi göra? Det går inte att få tag på läkare.
Kristina Ellmén skrattar lite hopplöst och säger att hon hinner gå i pension innan det blir full läkartäthet.
– Som det ser ut nu får man vara glad för att det finns läkare att träffa. Det händer att när vårdcentralens egna läkare är lediga eller sjuka har inte ens bemanningsbolag läkare att hyra ut.
Önskar samma läkare
Ängens Vårdcentral invigdes i maj 2011 och är den nyaste vårdcentralen i Örebro. Många patienter listade sig där för att de ville ha en och samma läkare vid varje besökstillfälle. Men nu är läget annorlunda. Ängens vårdcentral har som så många andra vårdcentraler svårt att hitta läkare.
– Om de hade lyssnat på oss och skapat läkarutbildningen för tio år sedan, då hade vi inte haft de här problemen. Nu var det några driftiga själar som kom på idén att skapa bemanningsbolag som hyr ut läkare i stället, säger Kristina Ellmén.
Tiden då vi bara mötte ett ansikte i vården är långt borta.
– Det är jättetråkigt att det är så här. Men tyvärr får vi leva med det här länge, länge, länge, säger Kristina Ellmén.
Hälften av läkare blir kvar
Marie-Louise Fransson-Forsberg (S) är landstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande. Hon sätter sitt hopp till den nya läkarutbildningen.
– Forskning visar att cirka 50 procent av läkarna blir kvar i länet där de utbildades, säger hon.
”Måste utbilda fler läkare”
Den politiska majoriteten har lagt en budget så att landstingen kan ha 70 så kallade ST-läkare, läkare under utbildning, på vårdcentralerna i år och 80 nästa år.
– Det tar tid, men vi måste utbilda fler läkare. Det är den enda lösningen på den här olyckliga rotationen av läkare på våra vårdcentraler, säger Marie-Louise Fransson-Forsberg.
”Fler privata vårdcentraler”
Ola Karlsson (M) är oppositionsråd och han vill anställa fler läkare genom att öppna upp för fler aktörer.
– Vi tror att man ska släppa in fler privata vårdcentraler i länet. I Västmanland till exempel har de privata vårdcentralerna lättare att hitta läkare än vad landstingets vårdcentraler har.