BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vårdcentralen startade 2009 och drivs av tre läkare och en sjuksköterska som själva alla arbetar mot mottagningen. De anställda läkarna får heltidslön för att arbeta 32 timmar i veckan. Den fria dagen används till att vara ledig, vidareutbilda sig eller till att sköta viss administration.
David Sjöstedt, läkare och specialist i allmänmedicin, har jobbat på vårdcentralen i drygt två år och tycker att upplägget är väldigt bra.
– Jag trivs med det här sättet att arbeta. Det är skönt att ha en dag i veckan som jag styr över själv. Jag är friluftsintresserad och så jag använder tiden till att paddla kajak, gå i skogen eller pyssla med någonting annat. Sedan har vi en skyldighet att göra lite administrativa sysslor, men det går bra att ta hem jobbdatorn och sitta hemma. Det är bra för det ger tid att reflektera över kluriga problem eller frågeställningar, säger han.
Träffar läkaren direkt
Christer Andersson är rak med att vårdcentralen kräver en hel del av sina läkare. De dagar de är i tjänst är det ett högt tempo och många patientmöten. Bergsjön är ett socialt utsatt område och vårdcentralen har ett uttalat mål att tröskeln för att få träffa en läkare ska vara låg. Här krävs ingen tidsbokning utan den som vill träffa sin läkare får göra det utan mellanhand.
– Vi har ingen spärr mellan patient och läkare. När patienten kommer och vill träffa en läkare får den göra det. Patienten definierar själv behovet och det kan gälla både stora och små saker. Jag tror att det bidrar till att mina kollegor arbetar på ett annat sätt än på andra vårdcentraler, för man har en viss återhämtning. Jag brukar säga att vi hellre vill ha en pigg läkare fyra dagar i veckan än en halvtrött i fem dagar, säger Christer Andersson.
David Sjöstedt säger att friheten är större jämfört med hans tidigare arbetsplatser inom den offentliga vården.
– När jag är klar med mitt så är jag ledig. Det blir lite andrum i vardagen. Det gör en väldig skillnad, för det här jobbet är väldigt krävande. Man har ju sig själv som arbetsinstrument, säger han.