– Vi vill inte säga nej, men vi måste se till patientsäkerheten och personalen orkar inte hur mycket som helst, säger verksamhetschefen Carina Fogelgren.
År 2010 fick patienter rätt att fritt välja vilken vårdcentral de ska skriva sig på. Sedan dess har skillnaderna ökat mellan vårdcentralerna. De flesta väljer vårdcentraler nära arbetet i stället för nära hemmet och på vårdcentralerna nära centrum blir köerna allt längre.
– Vi försöker att bygga ut för fullt, men vi hinner inte bygga i samma takt som listningarna ökar. Det blir dålig arbetsmiljö för personalen och det blir inte alltid bra för patienterna, säger landstingets primärvårdschef Karl G Bartoll.
Stora skillnader
På Karla vårdcentral ska över 12 000 patienter dela på mindre än en läkartjänst. Samtidigt finns mindre än 2 000 patienter per läkare på andra vårdcentraler i länet. Det är framför allt mödravården och barnavårdcentralerna i centrum som har fått svårt att hinna med alla som vill skriva in sig. Skebäcks vårdcentral har ställt in alla föräldragrupper under hösten och säger nu nej till nya patienter.
– Vårt största bekymmer är att vi har vuxit ur lokalerna. Jag kan inte anställa fler för jag har inte en enda stol ledig, säger verksamhetschefen Carina Fogelgren.
Dessutom menar hon att samarbetet mellan vård, skola och socialtjänst försvåras när patienter väljer en vårdcentral långt från hemmet.
– Vi har ett stödteam som samarbetar med barnavårdscentralen, men det teamet arbetar bara i vårt närområde. Det är inte bra för barn som bor någon annanstans och som behöver hjälp. Här ställer vårdvalet till det för oss, säger hon.
Anders Jonsson(C), ordförande i riksdagens socialutskott, är ändå nöjd med vårdvalet.
– Det viktiga är att makten har gått från läkare och politiker till individen. Vi kan avläsa mycket tydligt att patientnöjdheten ökar för varje år, säger han.
”Fullständigt absurt”
Överfulla väntelistor är ingen ursäkt för att skicka patienter till andra vårdcentraler, menar Anders Jonsson.
– Det är fullständigt absurt. Det låter som om landstinget i Örebro bryter grovt mot Hälso- och sjukvårdslagen, säger han.
Han pekar på att läkarbristen är värre i många andra län.
– Det är vardagen i svensk primärvård i stora delar av landet. Primärvården är underbemannad och vi har väldigt många läkare på sjukhuset, säger han.
Och han räknar med att vårdvalet kommer att ändra på det så småningom.
– I Norge har de haft en utströmning av läkare från sjukhus till vårdcentraler. Den effekten kommer i Sverige också, säger han.
Text: Åsa Wilson
Bild: Mirja Mattsson