När Linde Energi fick veta att Lindesbergs lasarett skulle byta kylsystem föddes idén om att återanvända en gammal värmepumpanläggning för att pumpa upp grundvatten. Nu har ett lyckat samarbete lett till att lasarettet snart får ett nytt kylsystem som är både billigare och bättre för miljön än det tidigare.
Lindesbergs lasarett har fram tills nu haft ett kylsystem där kompressorkyla används. Att byta ut mot ett liknande system hade varit dyrare, både i drift och investering. Dessutom hade man gått miste om miljövinsterna.
Man räknar med att minska koldioxidutsläppen med nästan 130 ton per år.
– Det motsvarar ungefär 16 eluppvärmda villor, säger Jan Odelberg-Jonsson, på
Landstingsfastigheter. Han var installationssamordnare när behovet av ett nytt kylsystem först blev aktuellt. När det visade sig att Linde energi hade en anläggning som kunde användas för att pumpa upp grundvatten inleddes ett samarbete.
– Allt fanns redan vilket gjorde att investeringskostnaden blev låg, säger Håkan Ohlsson, som är Miljö- och fjärrvärmechef på Linde energi.
Eva Falkman Vård är verksamhetschef för röntgenavdelningen på Lindesbergs lasarett och hon berättar att det nuvarande kylsystemet har en begränsad kapacitet.
– Vi har samma kylsystem som när jag kom hit för 40 år sedan.
Röntgenavdelningen är en av de avdelningar som har prioriterats då där finns utrustning som inte fungerar utan kylning.
Även på andra avdelningar hoppas man kunna få det svalare. Maria Lundberg är sjuksköterska på avdelning 4 där man har fått hyra in tillfälliga kylaggregat för att hålla nere värmen.
– Ett tag hade vi 33 grader inne i salarna, berättar hon. Det blir tyngre att jobba men framförallt tänker man på patienterna som får svårt att återhämta sig.
Det nya kylsystemet tas i drift om några veckor och på sikt kan det användas till att kyla ner även andra avdelningar än nu. Systemet har en mycket god kapacitet. Håkan Ohlsson menar att det också är säkert. Grundvattenkylning har använts länge på andra ställen i Sverige, det finns en beprövad teknik.
På det hela taget finns det bara fördelar med det nya systemet, menar han. En uppfattning som Jan Odelberg-Jonsson delar. Det är säkrare, har större kapacitet, är bättre för miljön och är dessutom billigare. Man räknar med att spara ungefär 600 000 kronor per år.
– Pengar som kan användas till vård i stället, säger Jan.
De båda är mycket nöjda med samarbetet och resultatet.
– Det har varit fantastiskt, säger Håkan.