Fackförbundet Vision har anmält vård- och omsorgsförvaltningen i Lund till Arbetsmiljöverket. Orsaken är onormalt mycket övertid för de anställda under en lång rad av år.
– Vi har påtalat problemet, men har i princip mötts av en stängd dörr, säger Lars Öst, huvudskyddsombud för Vision i Lund.
Vård- och omsorgsförvaltningen i Lund betalar ut omkring 19 miljoner kronor om året för att täcka kostnader i samband med övertiden. Slår man ut det i arbetad tid blir det ett snitt på en veckas extra arbete per anställd och år. Övertiden har varit hög i många år, vilket har fått Vision att kräva åtgärder.
– Vi har påtalat problemet och velat ha en dialog kring detta med arbetsgivaren, men har i princip mötts av en stängd dörr. Vår senaste åtgärd var att vi skickade en skrivelse om detta till dem i januari, som de inte ens har svarat på, säger Lars Öst, huvudskyddsombud för Vision i Lund.
”Gått tillbaka till 2002”
Problemet med mycket arbetstid är inget nytt eller växande fenomen. Problemet är istället enligt Vision att det har varit så i många år, utan att de har lyckats få arbetsgivaren att vidta några åtgärder.
– Vi har gått tillbaka till 2002 och sett att antalet övertidstimmar har legat högt nästan hela tiden. 2012 blev det en liten minskning, men 2013 steg antalet något igen. Vi anser att 19 miljoner kronor för att täcka kostnaderna för övertid är onormalt högt för en arbetsplats med 2 300 anställda. På tio år motsvarar det kostnaderna för 576 årsarbetare, säger Lars Öst.
Problemet finns inom hela förvaltningen, men de yrkesgrupper som ligger allra högst är undersköterskor och handledare som arbetar med funktionshindrade på boenden och inom LSS. Någon djupare analys av vad som är orsaken har Vision inte gjort.
– Vi anser att det är arbetsgivarens ansvar att utreda och analysera vilka åtgärder som krävs, säger Lars Öst.
Aktivt förebyggande
I anmälan till Arbetsmiljöverket begär Vision att vård- och omsorgsförvaltningen ska ta fram konkreta mål för hur övertiden ska minskas, införa gränsvärden på arbetsplatser så att de enskilda arbetstagarnas uttag inte blir för stora samt att aktivt arbeta för att förebygga situationer då det krävs övertidsarbete.
”En väckarklocka”
Tidigare fanns det krav på att en arbetsgivare tvingades begära dispens när övertiden steg över en viss nivå. Kravet på dispens har slopats och enligt Lars Öst har det bidragit till att övertidsbergen inom Lunds kommun har kunnat vara så höga under en lång tid.
– När arbetsgivaren sökte om dispens så var det också en väckarklocka för oss, vilket fick oss att granska situationen på arbetsplatsen, säger han.
Vision väntar nu på Arbetsmiljöverkets beslut i frågan. Deras anmälan kommer dessutom att tas upp som en punkt på vård- och omsorgsnämndens sammanträde den 15 april.