BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Redan i februari hörde hon och andra anhöriga av sig till kommunen och förklarade att verksamheten hade blivit sämre. Vardaga hade då nyligen tagit över Ferlin, som tidigare hade drivits av det då skandalomsusade vårdbolaget Kosmo.
Hanna Stenström betonar att hon litar på att personalen kan och vill göra ett bra jobb, men att tiden inte räcker.
– De dementa här som är oroliga och kontaktsökande behöver bli lugnade och få mänsklig kontakt och det finns väldigt lite tid över till det när allt annat arbete är gjort.
Får betala tillbaka
Liselotte Engqvist är boendechef på äldreförvaltningen och förklarar att Ferlin får betala tillbaka eftersom de inte har uppfyllt alla så kallade "mervärden" som de kryssade i när de skrev avtal med kommunen.
Det rör sig inte i första hand om bemanningssituationen utan andra värden, som handledning och kompetensutveckling för personalen och "en meningsfull och aktiv fritid" för de äldre. Bara en punkt gäller bemanning, och den är enligt kommunen åtgärdad – det finns numera sjuksköterska på boendet också under helger. Men det gör inte mycket för att förbättra situationen, menar Hanna Stenström.
– Det är undersköterskor och vårdbiträden som har störst ansvar för att hjälpa de boende i första hand och de är fortfarande för få.
Kommunal Mitts ordförande Barbro Andersson säger att flera personer på arbetsplatsen delar de anhörigas upplevelse av problem som är kopplade till låg bemanning, bland annat konflikter i personalgrupperna och dålig kontinuitet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Den låga bemanningen leder till samvetsstress när folk inte kan göra det jobb de skulle vilja göra, säger Barbro Andersson.
Samtidigt betonar hon att problemen finns på alla boenden som drivs genom upphandling där lägst anbud vinner, även de som drivs av kommunen.
– Det är priset och inte kvaliteten som avgör. Vardaga måste ju hålla sig inom de kostnadsramar som de själva har lagt förslag på, förklarar Barbro Andersson.
När kommunen upphandlar driften av äldreboenden finns inga ramar satta för hur stor personalstyrkan ska vara, förklarar Liselotte Engqvist på äldreförvaltningen – tanken är att behoven på boendet ska styra. Men kommunen fortsätter att följa upp om bemanningen faktiskt är lagom eller inte.
"Vi har uppmärksammat bristande bemanning både nattetid och andra delar av dygnet. Arbete pågår", skriver hon i ett meddelande till ETC Uppsala.
Söka stimulansmedel
Samtidigt menar Barbro Andersson att Vardaga, i likhet med alla andra aktörer i branschen, snabbt skulle kunna öka bemanningen genom att söka de stimulansmedel som regeringen har avdelat just till personal i äldreomsorg – utan några långdragna tvister med kommunen.
– Uppsala har fått lämna tillbaka stimulanspengar som inte har använts. Att söka pengarna borde vara den första åtgärden att ta till.
Hanna Stenström och de andra anhöriga tycker att mycket återstår att göra.
– Jag talar med anhöriga som är mycket bekymrade, både över antalet aktiviteter för de boende och över tiden som de får med personal.