I en skriftlig kommentar till Dagens ETC säger hon att det inte ska vara möjligt att köpa sig före i kön.
– Nej. Det är ditt hälsotillstånd som ska avgöra vårdinsatsen, aldrig storleken på din plånbok. Regeringen tar signalerna om att försäkringspatienter i vissa fall går före offentligt finansierade patienter på största allvar, säger Lena Hallengren.
I januari gav regeringen myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att beskriva riskerna med att försäkringspatienter får företräde och att behovsprincipen rundas. Regeringen har nu tagit emot rapporten, men frågan har fått stå tillbaka de senaste månaderna på grund av coronaviruset och ministern kan inte säga när ett förslag kan läggas fram i riksdagen.
– Vi ska bereda rapporten inom regeringskansliet och får återkomma vid ett senare tillfälle om hur vi går vidare. Därför kan jag inte i dag svara på några detaljer om hur ett kommande system ska se ut eller hur nya regler ska efterlevas. Just nu är det dock fullt fokus på alla de frågor som rör coronaviruset, men det kommer en tid när vi ska göra något åt detta också, säger Lena Hallengren.
Förslag röstades ner
Frågan om att stoppa gräddfilerna i vården har varit uppe på politikernas bord tidigare. För fyra år sedan lade regeringen fram en proposition om att det ska stå tydligare i lagen att ”den offentligt finansierade sjukvården får ge hälso- och sjukvård inom ramen för en privat sjukvårdsförsäkring enbart om principerna om människovärde, behov och solidaritet inte sätts åt sidan.”
Redan i dag säger hälso- och sjukvårdslagen att vård ska ges efter behov. Men syftet med förslaget var att stoppa utvecklingen av ett parallellt sjukvårdssystem där patienter vars vård är offentligt finansierad missgynnas i förhållande till patienter med en sjukvårdsförsäkring.
Förslaget röstades dock ner av alliansen och SD. Förslagets kritiker hävdade att en lagändring var överflödig. Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall står fast vid den inställningen.
– Vi vill att gällande lagstiftning tillämpas, att vård ska ges efter behov inte efter plånbok. Ingen ska kunna köpa sig förbi kön hos vårdgivare från såväl regioner som försäkringsbolag. Vid misstankar om att någon köper sig förbi en vårdkö ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, säger hon i en skriftlig kommentar.
Nu förbereder regeringen ett nytt förslag. Kommer M rösta för eller emot den här gången?
– En majoritet i riksdagen röstade emot det förslag som regeringen lade fram år 2016 och Moderaterna var ett partierna som röstade emot. Vi instämde i den kritik som Lagrådet förde fram, enkelt uttryckt att propositionen redan föreslog något som fanns på plats i lagstiftningen.Vi tar ställning till propositionen när den läggs på riksdagens bord, säger Camilla Waltersson Grönvall.