Mer än varannan socialsekreterare, 54 procent, uppger bristande resurser som en orsak till missnöje. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Det visar den årliga socialsekreterarundersökningen från Akademikerförbundet SSR.
– Det är allvarligt att våra medlemmar i så stor utsträckning pekar på att bristande resurser är ett problem i deras vardag. Samtidigt går det hand i hand med innehållet i SKL:s senaste ekonomirapport och vad välfärdsfacken tidigare lyft fram. Socialtjänsten spelar en bärande roll i välfärden och ska vi fortsätta att klara vårt viktiga samhällsuppdrag krävs ytterligare satsningar från regeringen, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.
72 procent av socialsekreterarna i undersökningen upplever arbetsbelastningen som hög och sex av tio är missnöjda med arbetsbelastningen. Hälften upplever att arbetsbelastningen har ökat under det senaste året, och bara 11 procent att den har minskat.
Fler än tre av fyra, 78 procent, upplever stress minst någon gång i månaden och över hälften minst någon gång i veckan. Endast två procent uppger att de aldrig upplever stress. Tre av tio socialsekreterare har svårt att sova på grund av oro minst varje vecka.
Missnöjda med lönesättningen
Drygt hälften, 54 procent, av socialsekreterarna är missnöjda med lönen och 71 procent tycker att en högre lön är det viktigaste medlet för att få arbetsgivaren att behålla erfaren personal.
Fyra av tio upplever att man inte klarar kvaliteten och rättssäkerheten enligt socialtjänstlagens intentioner. Lika många upplever att man inte får tillräckligt stöd från sin chef.
Sex av tio vill avskaffa ordningen med att politiker fattar beslut i socialtjänstens individärenden. Tre av fyra anser att socialtjänsten i sin kommun arbetar för lite med förebyggande insatser.
Drygt vart tredje socialsekreterare, 35 procent, har under de senaste två åren blivit utsatt för hot och/eller våld. Och nästan var fjärde anser att hot eller våld i samband med arbetet har ökat under de senaste tre åren. En av fyra socialsekreterare uppger att de inte har fått något stöd från sin arbetsgivare efter att ha varit utsatt för hot och/eller våld.
Sju av tio socialsekreterare har under de senaste två åren någon gång övervägt att söka arbete utanför socialtjänsten.