Organisationen har räknat ihop antalet män och kvinnor som toppar partiernas riksdagslistor inför hösten val. Siffrorna visar att samtliga partier som i dag sitter i riksdagen, utom Vänsterpartiet, har färre kvinnor än män i toppen. Sverigedemokraterna sticker ut genom att inte ha en enda kvinna på första plats, men även partier som Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna utmärker sig genom att ha mer än 70 procent män som förstanamn på listorna. Och de har dessutom färre kvinnor i topp i år än vad de hade 2010. I förra valet hade Kristdemokraterna till exempel 41 procent kvinnor. I år är bara var fjärde toppkandidat en kvinna.
– Varje distrikt beslutar över sin egen lista och det kan vi inte gå in och toppstyra, säger Penilla Gunther, jämställdhetspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
”Kan inte peta någon”
Hon tror också att det handlar om att många distrikt låter den riksdagsledamot de redan har kandidera ännu en mandatperiod.
– Man kan inte peta någon som har gjort ett bra jobb och som vill kandidera för en period till bara för att han är en man. Men jag kan tycka att distrikten ska tänka till när det är en ny person som ska in i riksdagen. Har det varit en man i flera år kan det vara dags för en kvinna, säger Penilla Gunther.
Socialdemokraterna var först ut med kräva varannan damernas på listorna inför valet 1994. Trots det har det hittills aldrig blivit 50 procent kvinnor i riksdagen. Och i år låter Socialdemokraterna 20 män och 9 kvinnor toppa listorna.
– Varje partidistrikt äger sin egen lista. Vår ambition är att ha en jämställd riksdagsgrupp men även om det inte blir exakt 50 procent kvinnor och 50 procent män så ska hela riksdagsgruppen se till både kvinnors och mäns behov när de politiska besluten fattas, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.
En majoritet är kvinnor
Men Vänsterpartiet, som är det enda partiet med en majoritet kvinnor bland toppkandidaterna med sina 18 kvinnor och 11 män, tror inte att det är så enkelt att även män kan driva en feministisk politik.
– Det handlar om människors erfarenheter och deras perspektiv på politiken. Vi skulle vara ett svagare feministiskt parti om vi inte samtidigt jobbade så hårt med kvinnors representation. För oss är det här inte bara en fråga bland andra, utan en av våra två grundpelare, säger Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet.
Nu har UN Women dragit igång kampanjen Kryssa en kvinna för att få in fler kvinnor i riksdagen trots den manliga dominansen i toppen. Hittills har även personvalet framför allt gynnat män. Av de väljare som valde att kryssa en kandidat i förra valet röstade 67 procent på en man. Det vill UN Women alltså ändra på. Frågan är då om till exempel Penilla Gunther kan tänka sig att uppmana sina kristdemokratiska väljare att kryssa kvinnor.
– Nu är jag själv kvinna så det blir ju lite partiskt, men visst, det kan få folk att tänka till och lyfta fram vikten av jämställdhet, säger hon.