I veckan släppte fältgruppen City sin årliga kartläggning av de unga de möter i sitt uppsökande arbete i området.
– Vi ser ju att det behövs mycket och breda insatser. Inte bara specifika duttgrejer, utan ska man få ordning på hur det ser ut i Göteborg så gäller det att satsa på stora grejer, säger Jenny Aleryd.
En av de större förändringarna som syns i kartläggningen är att fältarbetarna det senaste året har stött på allt tyngre droger bland de unga.
– Vår upplevelse är att droganvändningen är större än vad som framkommer i kartläggningen, eftersom många inte vill svara på känsligare frågor. Men oavsett om det är många eller få så är det allvarligt när det börjar tas tunga droger som heroin, säger hon.
I rapporten berättar en ung anonym person om sitt droganvändande till en av fältarbetarna;
”Alltså det beror på hur jag mår. Innan tog jag tram (Tramadol) varje dag, nu har jag slutat för cirka två veckor sedan, men om jag mår dåligt så kanske jag börjar igen.”
Ingen genväg finns
Enligt Jenny Aleryd finns det ingen genväg för att komma till bukt med problematiken som finns bland unga i centrum.
– Ungdomarna har ju en komplex social problematik, det finns inga enkla svar.
En positiv trend fältarbetarna noterat är en ökad upplevd trygghet i Nordstan, vilket Jenny Aleryd tycker är svårt att förklara varför, men att det dels kan bero på att fler trygghetsskapande satsningar gjorts inom kommunen.
– Det är svårt att veta vad exakt det beror på, men det är en positiv förändring. Sen är det ju som tidigare år att man känner sig otryggare på kvällarna för att det är färre människor på plats.
Fler verksamheter för vuxna
Ett förslag som fältgruppen diskuterat tidigare för att öka tryggheten även på kvällarna är fler verksamheter för vuxna.
– Vi tror att om det hade funnits mer till exempel restauranger året runt i närheten av Nordstan, Brunnsparken och inne i Nordstan, så hade det rört sig fler vuxna i området. Vilket i sin tur hade gjort att det blivit tryggare, säger Jenny Aleryd.
De allra flesta ungdomar fältarbetarna möter önskar fler lättillgängliga och billiga bostäder. Även om majoriteten av ungdomarna de kommit i kontakt med har ett hem i någon form, är det vanligt att många måste sova utomhus eller hoppa runt bland vänner.
– Ju osäkrare juridisk status du har, desto sämre mår du. Alla som saknar bostad i kartläggningen mår extremt dåligt. Hur ska du till exempel klara av skolan om du inte har ett hem. Jag menar hur lätt är det att plugga om du varit tvungen att sova i en buss över natten. Jag hade inte velat gå till jobbet efter en sådan natt, säger hon.
Berättar om bostadslöshet
I rapporten berättar en ung anonym person till en fältarbetare om hens upplevelser av att vara bostadslös;
”Jag bor runt hos kompisar, på lite olika ställen. Ibland i nu för min bror bor hos en kompis i så då får jag bo där lite. Men det är svårt för vi får inte vara där, för då kan våra kompisar förlora sina boenden från soc.”