62 miljoner kvinnor i EU-länderna har någon gång utsatts för våld. Det visar den största undersökningen om våld mot kvinnor som någonsin genomförts. Totalt har EU:s myndighet för grundläggande rättigheter (FRA) intervjuat 42 000 kvinnor om deras upplevelser av våld. Och även om förekomsten av våld till viss del skiljer sig åt mellan länderna – är slutsatsen att mäns våld mot kvinnor är ett stort problem i alla länder.
– Undersökningen talar sitt tydliga språk. Det går inte att bortse från att den kränkning av de mänskliga rättigheterna som fysiskt, sexuellt och psykiskt våld mot kvinnor utgör är vanligt i alla EU:s medlemsstater, säger Morten Kjaerum, FRA:s direktör, i ett pressmeddelande.
35 procent av kvinnorna
Även studier från World health organisation, WHO, har visat att runt 35 procent av alla kvinnor i världen utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. Jenny Westerstrand, jurist som forskat om mäns våld mot kvinnor, är därför inte särskilt förvånad över FRA:s resultat.
– Nej, tyvärr inte. De studier som har gjorts i övriga Europa visar en liknande bild. Men det betyder inte att det inte är alarmerande, för det är det ju verkligen, säger hon.
Sverige är tillsammans med Danmark och Finland det land där flest kvinnor har utsatts för våld. Här har så många som runt hälften av alla kvinnor upplevt fysiskt eller sexuellt våld. Joanna Goodey, som ansvarar för studien, menar att de höga siffrorna för de nordiska länderna kan ha att göra med att det här är mer accepterat att prata om mäns våld mot kvinnor. Jenny Westerstrand håller med om det kan vara en orsak.
– Kvinnor i Sverige har blivit ganska bra på att definiera att det de utsätts för är våld, och man är beredd att tala om det. Så att vi ser höga tal här är på sätt och vis en framgång, säger hon.
Höga siffror i Sverige
Även undersökningen från FRA visar att det är skillnad mellan länderna i inställningen till våld. I Bulgarien uppger till exempel bara tre procent att de har pratat om våld i nära relationer med någon anhörig, medan samma siffra i Sverige är 32 procent. Men när det kommer till inställningen till polisen har länderna mer gemensamt. Två tredjedelar av dem som utsatts för våld i en nära relation låter bli att anmäla. Enligt rapporten beror det till stor del på att många av kvinnorna inte har förtroende för att polisen ska kunna göra något ändå. När det gäller sexuellt våld uppger många, ungefär en av fyra, att de inte har polisanmält på grund av skam eller att de inte vill att någon ska få veta. Oavsett vad orsakerna till att inte anmäla är, menar Jenny Westerstrand att det är avgörande att rättsväsendet blir bättre på att hantera sexualbrott.
– Det finns en alldeles för stor okunskap inom rättsväsendet. Utredningarna måste bli bättre och för det krävs en annan förståelse för vad sexualbrott är. En sådan sak som den väldiga diskrepansen mellan antalet anmälda våldtäkter och antalet fällande domar är absurd och säger något om hur illa det fungerar.