Det föds mycket barn på sommaren och nästan varje år uppstår kris på någon av landets förlossningskliniker. Förra året var det Skåne som hade störst problem, vid flera tillfällen var alla regionens fem förlossningar fullbelagda och Skånes universitetssjukhus tvingades teckna avtal med sjukhus i Köpenhamn som backup. Situationen var så ansträngd att Arbetsmiljöverket gjorde inspektion och deras rapport vittnade sedan om gråtande undersköterskor och barnmorskor som såg ”panik” i ögonen på sina kollegor. Region Skånes egen utvärdering visade dessutom att antalet förlossningsskador blev fler än normalt.
Kris i Uppsala
I år är det Uppsala som väntas få störst problem. En konflikt om löner och arbetsmiljö har fått över 20 barnmorskor att säga upp sig från Akademiska sjukhuset. Ett stort antal kvinnor kommer därmed inte kunna föda i sin hemstad. I tisdags trädde uppsägningarna i kraft och från och med nu kommer endast 60 procent av verksamheten kunna vara igång.
– Det är extremt pinsamt att Sveriges fjärde största stad inte kan erbjuda en fungerande förlossningsvård, säger Hannah Lundkvist på Svenska Barnmorskeförbundet i Uppsala.
Planen är att blivande mammor ska skickas till först och främst Gävle för att föda och att planerade kejsarsnitt ska utföras på BB-Sophia i Stockholm. Hannah Lundkvist bedömer att det kommer handla om cirka fem kvinnor per dag som måste hänvisas till andra städer, vilket hon anser orimligt.
– Det kommer inte gå. Dels måste Gävle i först hand prioritera sina egna kvinnor, dessutom är förlossningsvården en akutverksamhet. Kommer det hit en kvinna i ett sent skede måste vi hantera det oavsett om vi har bemanning eller inte, säger hon.
Vakanserna i Uppsala har inte kunnat ersättas eftersom det råder akut brist på barnmorskor i hela landet. Istället har sjuksköterskor tagits in för att sköta eftervården av de förlösta kvinnorna.
– Det är olyckligt eftersom de inte har utbildning i exempelvis amning, säger Hannah Lundkvist.
Vilka farhågor ser du?
– Det finns många kvinnor som är förlossningsrädda vilket kan förvärras om personalen inte är närvarande. Många kommer känna sig svikna och vi barnmorskor kommer inte känna att vi kan göra ett bra jobb. Dessutom ökar förlossningsskadorna om vi inte hinner vara på salen och ha tålamod i förlossningsarbetet. De ofödda barnen kan också skadas om vi tvingas slussa kvinnorna fram och tillbaka under förlossningen, säger hon.
Stockholm förlorar sin backup
Cecilia Lind, på Svenska Barnmorskeförbundet i Stockholm är även hon orolig för situationen i Uppsala, inte minst för att Stockholm sommartid brukar använda stadens förlossning som backup.
– Vi brukar skicka kvinnor till Uppsala på sommaren, nu måste de istället behöva skicka Uppsalakvinnor hit, säger hon.
Hur väntas sommaren bli i Stockholm?
– Känslan är inte positiv. Jag kan inte tänka mig annat än att det blir pressat. Det är enorm brist på barnmorskor och många jobbar deltid för att det är ett så stressigt och tungt arbete, säger hon.
”Minst lika tufft i år”
I Skåne väntas problemen bli lika stora som förra årets krissommar, enligt Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten.
– Det kommer bli minst lika tufft. Situationen är väldigt ansträngd, framförallt i Malmö och Lund och många barnmorskor har sagt upp sig även här. Region Skåne har äntligen insett problemet men den här utvecklingen tar lång tid att vända. Vi har stora pensionsavgångar bland barnmorskorna också så det räcker inte att rekrytera några få. Man måste höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren för att få folk att vilja stanna, säger han.