Mediacopy, där Anjam Nagi är verksamhetschef, sysselsätter 220 personer med att scanna in bilder och dokument åt andra företag. För det får företaget 225 kronor i ersättning från Arbetsförmedlingen per person och dag. Runt 1,5 miljoner kronor i månaden alltså. På internetforum och Facebook har dock personer som skrivit att de varit på Mediacopy riktat hård kritik mot företaget.
”Jag har varit på Mediacopy i Göteborg. Gavs bara arbete i början, sedan kom det inget mer. Månad efter månad. Vad alla gjorde vet jag inte. Det var definitivt inte så att det scannades”, skriver en person.
Men Anjam Nagi säger sig inte vara speciellt orolig just nu.
– Vi får se vad beslutet innebär, om det ens går igenom. Hur vi kommer påverkas är omöjligt att säga i dagsläget, fortsätter han.
Kommer ni kunna ha er verksamhet om bidragen för Fas 3 försvinner?
– Vi är en anordnare inom sysselsättningsfasen och om det beslutas att det läggs ner kommer vi nog inte kunna fortsätta i den form vi har i dag.
Samma tongångar är det på Öresundsbemanning, ett bemanningsföretag som också sysselsätter människor i Fas 3. Hur många vill dock inte driftchefen Andreas Bortström uppge.
– Vi får se när de tar ett beslut. Jag tror att verksamheten kan fortsätta, det finns andra kundgrupper och vi jobbar inte enbart med Fas 3, säger han.
En av de största aktörerna, Jobbfabriken, som sysselsatte 400 personer gick i veckan i konkurs på egen begäran. De hade gjort momsavdrag på spenderade bidragspengar och fått en skattesmäll på 4,5 miljoner kronor.
Brist på resurser
Totalt finns drygt 35 000 människor i Fas 3, och vad som ska hända med dem om åtgärden läggs ner är oklart, enligt Anders Forslund, arbetsmarknadsforskare vid Uppsala universitet.
– Det finns förmodligen en stor grupp som skulle kunna ha fått jobb redan i Fas 1 och 2 men inte fick det på grund av bristande resurser.
Och de andra?
– Vi har ju sedan länge
Samhall som varaktig lösning för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden men inte kan eller vill förtidspensionera sig. Skillnaderna mellan de som finns i Samhall och
Fas 3 är i många fall inte så stora.
Anders Forslund tror inte heller att det är omöjligt för regeringen att driva igenom förslaget att skrota Fas 3.
– Min känsla är att det har diskuterats väldigt mycket även i den avgående regeringen att reformera jobb- och utvecklingsgarantin. Fas 3 adresserar ett reellt problem men man kan ha en del synpunkter på lösningen av problemet. Faktum är att arbetslösheten har förändrats i Sverige. Innan den stora stormen kom i början av 90-talet var ingen arbetslös mer än några månader. Nu har vi minst 100 000 personer som varit arbetslösa i mer än två år. Så något måste göras.