Det här är en kampanj som Saab driver tillsammans med andra vapenföretag i branschorganisationen Soff. Idag är alla bolag där mer än fem procent av omsättningen kommer från produktion eller försäljning av vapen uteslutna från fonder som har en Svanenmärkning. Men det vill Soff ändra på.
– Vi anser inte att bolag bör exkluderas per ”default” oavsett deras hållbarhetsarbete. Då tar man bort ett incitament för företagen att jobba med hållbarhet, säger generalsekreteraren Robert Limmergård.
”Kan inte växa”
Det här är en ödesfråga för tusentals bolag, enligt Soff. Och om det inte blir en ändring av Svanens kriterier kan det betyda att försvarsföretagen inte kan växa så mycket som de skulle behöva för att möta efterfrågan.
– Det finns idag ett antal aktiva ägare som vill driva företagen mot en hållbar utveckling och som kan titta bakom märkningarna. Men de är alldeles för få. Det är svårt att få in det kapital som behövs, säger Robert Limmergård.
Förbudet mot tillverkning och försäljning av vapen i de hållbarhetsmärkta fonderna drabbar inte bara stora bolag som Saab, enligt Soff, utan också små växande bolag som har sin huvudsakliga sysselsättning inom något annat.
– Vi kan ta ett litet företag som är inriktat på datorspel som exempel. De skulle kunna få försvarsindustrin som kunder genom att ta fram den simulering som används i utvecklingen av försvarsprodukter. Men om de vet att det betyder att mer än fem procent av deras omsättning då skulle komma från försvarsindustrin så tvingas de säga nej för att inte uteslutas ur Svanenmärkta fonder.
Men kan det inte räcka att det går att investera i de här bolagen genom de fonder som inte är hållbarhetsmärkta?
– Det kan man tycka. Men Svanenmärkningen sätter en branschstandard. Den har ett stort genomslag och uppfattas som ett golv med krav som inte går att gå under. Det påverkar hela marknaden, säger Robert Limmergård.
Exporterar till förtryck
Det är det statliga bolaget Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanenmärkningen av produkter och fonder. De nuvarande kriterierna för märkningen gäller fram till 2025. Sedan är det miljömärkningsnämnderna, med representanter från till exempel Svenskt näringsliv, Naturvårdsverket och Sveriges konsumenter, som beslutar om kriterierna behöver ändras.
Per Sandell, produktansvarig för Svanenmärkta fonder, vill inte säga något idag om det kan bli så att vapenföretag kommer att släppas in.
– Soff och alla andra intressenter är välkomna att framföra synpunkter. Utifrån en samlad bedömning tas sedan beslut av våra oberoende nämnder, säger han.
En organisation som anser att det vore helt fel att släppa in vapenföretagen i de hållbarhetsmärkta fonderna är Fair finance guide, som granskar hur hållbart banker investerar och lånar ut pengar.
– Problemet är inte att de här företagen gör vapen, utan att de exporterar dem till länder som befinner sig i väpnade konflikter och till förtryckande regimer som bryter mot folkrätten. Till exempel till länder som är inblandade i Jemenkriget. Och det här har försiggått i många år, säger Jakob König, projektledare på Fair finance guide.
Om svenska vapenföretag slutade exportera till de här länderna, skulle de kunna släppas in i hållbarhetsmärkta fonder då?
– Då skulle vi i alla fall kunna börja diskutera, men det har gång på gång avslöjats att svenska vapenföretag dessutom varit inblandade i korruptionsskandaler och mutaffärer. Det är ett mönster vi ser. Det verkar vara så branschen fungerar. Om du vill sätta etik och hållbarhet främst så är vapenbolagen de sista att uppfylla de kriterierna.
”Kidnappats av Ukrainakriget”
Jakob König säger att det har skett en dramatisk förändring när det gäller hur fondförvaltare ser på vapen. Länge fick de kritik om de släppte in vapenbolag. Nu har frågan ”kidnappats” av kriget i Ukraina och det framstår istället som om man är emot Europas försvar om man inte tycker att vapenbolagen kan klassas som hållbara. Det här har fått en del fondförvaltare att svänga. Ett exempel är SEB:s fondbolag som för ett år sedan ändrade sin policy och har släppt in försvarssektorn i elva av sina fonder.
– Rysslands invasion av Ukraina ledde till en förändrad inställning bland en del av fondbolagets kunder, säger Niklas Magnusson, presschef på SEB, om den ändrade policyn.
Jakob König på Fair finance guide säger att de flesta sparare fortfarande ändå förväntar sig att det inte finns vapen i just de hållbarhetsmärkta fonderna. Och där är det viktigt att kunna lita på Svanen.
– Det är svårt att navigera i fonddjungeln. Många agerar som när de går i mataffären när de ska välja hållbarhetsmärkta produkter och letar efter gröna pluggar. De flesta kan inte sätta sig in i hela bakgrunden. Då är det bra att Svanenmärkningen finns, även om vi önskar att den vore ännu striktare.