Salah Qeshta berättar att han jobbade med olika utvecklingsprojekt när han blev hotad av Hamas och lämnade Gaza. Kvar är hans fru och hans fyra barn i åldrarna mellan tre och tolv år.
– Det kändes hemskt att lämna dem. När du lämnar dina barn lämnar du din själ. Livet är väldigt svårt nu och det finns ingen möjlighet att få hit dem utan ett uppehållstillstånd, säger han.
Salahs familj har ström ungefär en timme om dagen och att ringa är väldigt dyrt. Hälften av pengarna han får att leva på, 1 800 kronor i månaden, skickar han hem till familjen.
Golv av lastpallar
Tälten som de ungefär 40 männen nu lever i består bara av plastdukar och golvet av lastpallar med mattor på. En liten värmare hjälper korta stunder, men det är ruggigt. Ändå planerar männen att stanna tills de får nya svar på sina ansökningar om uppehållstillstånd.
– Vi är pressade, det är kallt, vi är stressade och vi bara väntar. Vi lever på gatan och har varit hos Migrationsverket för att kräva att vi får svar på våra ansökningar nu. Jag kan inte ens beskriva mina känslor. Mina känslor är hos mina barn och jag tänker hela tiden på min familj och drömmer om att få ha dem hos mig. Jag vill kunna ta hand om dem och jag vill tala med mina vänner. Vi vet inte vad som händer, säger Salah.
Flera av männen har barn de inte har träffat då fruarna var gravida när de lämnade Gaza. Och nu kan de inte komma hem. Som ETC tidigare har berättat har många i åratal hamnat i limbo efter utvisningsbeslut då deras utvisning inte har kunnat genomföras. Förra veckan kom det nya rättsliga ställningstagandet gällande Gaza som har utlovats sedan de protesterande palestinierna i Göteborg har bidragit med information. Genom detta beslutade Migrationsverket att om egyptiska myndigheter nekar transitvisum för resa till Gaza, eller inte svarar inom rimlig tid, så ska det påverka så att det blir lättare att få stanna i Sverige. Nytt är också att vissa grupper ska få lättare att få uppehållstillstånd. Det gäller sympatisörer med Al Fatah, påstådda kollaboratörer till Israel, kvinnor, mänskliga rättighetsaktivister, journalister och barn. För barn har det dock varit lättare att få stanna tidigare också.
Svår stress
Både innan och efter att de nya dokumenten kom har många av männen varit hos Migrationsverket för att försöka skynda på processen. Vid ett tillfälle hällde en man brännbar vätska över sig, men de övriga hann stoppa honom från att sätta eld på sig. Även i veckan då en handfull av dem protesterade hotade en man att tända eld på sig och polis fick ingripa. Alla tar absolut inte till lika desperata åtgärder, men alla talar om svår stress. Och allt förvärras av att livet är upp och ner.
55-åriga Waheed Abdallah slår sig ner i det lilla mattältet som fungerar som ett spartanskt kök och visar bilder i sin telefon. Han räknar upp namn och ålder på barnen.
– Det här är Mohammed, han är fem, Ibrahim som är sju...
Han har sammanlagt 14 barn med två fruar. De yngre bor i ett hus i Gaza som saknar elektricitet och han har bara lyckats få tag i dem över telefon en gång på två månader. Han är inte ensam om problemet, bristen på elektricitet i Gaza gör det svårt för många att hålla kontakten med sina familjer.
– De stora klarar sig, de är gifta och har egna liv. Men jag oroar mig för de små. Jag oroar mig så att jag inte kan sova om nätterna. De undrar om jag kommer tillbaka eller om de får komma till mig. Barnen behöver sin pappa, säger Waheed som efter att ha fått problem med Hamas lämnade Gaza för tre år sedan och inte har sett sin familj sedan dess.