– Vi har inte haft så här många medlemmar sedan slutet av 50-talet. Det är extremt bra. Det är tydligt att det finns en vänstervåg, speciellt bland unga, sade partisekreteraren Aron Etzler till Dagens ETC under valnatten medan Debasers dansgolv började fyllas av firande partikamrater.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Förståelse för läget
Men samtidigt som jublet började avta så konstaterades det att politiken i stort har gått åt höger i Sverige. Med all sannolikhet kommer en framtida regering ta flera steg högerut jämfört med senaste mandatperioden. Vänsterpartiet lär få avsevärt mindre inflytande och kan dessutom behöva ställa sig bakom en regering med ett eller flera borgerliga partier.
– Det kan komma lägen då man måste förhandla för att lösa en svår situation, och därför utesluter vi inte det - även om vi fortfarande föredrar en regering utan borgerliga inslag, sade Jonas Sjöstedt till Expressen i onsdags.
Bland gräsrötter och lokala företrädare ute i landet finns en förståelse för det komplicerade läget.
Mirjam Katzin är ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.
– Ja, Vänsterpartiet kommer troligen få mindre inflytande över regeringspolitiken, och inte fortgå det budgetsamarbete som vi haft i fyra år. Men det ger möjlighet att vara ett ännu tydligare oppositionsparti. Det ger en frihet, säger hon.
Ska Vänsterpartiet ställa sig bakom en potentiell regering med till exempel S, MP, C och L?
– Jag tycker inte att man ska samarbeta, men att vi ska släppa fram en sådan regering. Därför att alternativet är en regering där SD har inflytande och det innebär alldeles för stora risker för för många människor.
Daniel Bernmar är kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg, där V fick 14 procent i valet. Han betonar att det är partistyrelsen som ska avgöra vilka eventuella regeringskonstellationer man ska ställa sig bakom.
– Men det är viktigt att i alla lägen hitta en konstellation som bedriver vänsterpolitik och som satsar på välfärden, säger han.
– Det är samma situation på riksplan som i Göteborg och flera andra storstäder. Vi har gjort starka val, men väljarna som helhet har gått högerut. Då handlar det om att förvalta förtroendet vi har fått och bygga vidare på rörelsen med alla nya medlemmar.
Kan Vänsterpartier ställa krav på specifika sakfrågor för att ställa sig bakom en regering där exempelvis Centerpartiet och Liberalerna ingår?
– Jag utgår ifrån att man gör någon form av överenskommelse i så fall. Men självklart, om vi skulle ge passivt stöd till en regering så måste vi ställa några motkrav. Det kan vara på arbetsmarknadsområdet, men framförallt att stärka välfärden och ge mer resurser till kommunerna, säger Daniel Bernmar.
– Det kommer att vara en regering som i bästa fall upprätthåller status quo och i värsta fall försämrar välfärden, arbetsvillkoren och villkoren för alla dem som har emigrerat hit. Men jag anser i alla fall att behovet att inte ha en regering där SD får inflytande är viktigast, säger Mirjam Katzin och tillägger:
– Man får se till den politiska realiteten. Vi är ett ansvarstagande parti och man får hela tiden göra en långsiktig och en kortsiktig analys parallellt.
Finns det risk era väljare känner sig svikna om ni stödjer en regering med borgerliga partier?
– Det kräver ju att vi är tydliga med vad vi gör, och fortsätter driva vår egen politik för att radikalt förbättra livsvillkoren för både människor och klimat, säger Mirjam Katzin.
– Vi har gått till val på att få en riksdag, landsting och kommuner som fungerar och där inte rasisterna får inflytande. Vi har lovat vara en av garanterna för det. Jag tror att våra väljare förstår vilken avvägning politiker står inför och att de kan se hur man måste hålla ute SD som en viktig variabel. Det gäller även i många kommuner, säger Daniel Bermar.
Långsiktig vinst
Flera vänsterpartister som Dagens ETC pratat med menar att fokus framåt mer behöver ligga på att förvalta det engagemang som finns bland de tusentals nya medlemmarna som strömmat in under valrörelsen.
– Vinsten i valrörelsen är långsiktig. Aktivismen är ju vänsterns vapen. När de andra har pengar och lobbyism så vi har vi människor som är villiga att engagera sig. Men vi måste också göra det tillsammans med andra rörelser, i en bred vänsterrörelse som går utanför partiet. Det vi behöver uppnå är att förändra sättet vi pratar om samhällsfrågor och förflytta konflikten åt vänster, säger Mirjam Katzin.
Henrik Malmrot är förbundsordförande i Ung vänster, som precis som moderpartiet i stort sett har fördubblat sig under valrörelsen och i dagsläget har lite över 3 000 medlemmar.
– Jag tror att det man kommer komma ihåg mest från det här valet inte är de åtta procenten, utan rörelsen. Vänstervågen kanske inte kommer just i det här ögonblicket, men den kommer märkas med tiden. Det är inte min sak att lägga mig i vilka krav vi ska ställa för att stödja en regering. Jag har förtroende för partistyrelsen, och fokuserar på det jag tycker är viktigast, att organisera människor. För mig är kampen utanför parlamenten minst lika viktig. Mobilisera människor, det där så man förändrar samhället.