I Ängelholm i nordvästra Skåne förlorade Vänsterpartiet sitt enda mandat vid valet 2010 efter att den aktiva kärnan sagt sig ha fått nog av kommunpolitiken. I Trelleborg i söder åkte partiet ur redan 2006. Medvinden på riksplanet under Gudrun Schyman var slut och de lokala representanterna fick se sig omsprungna av Sverigedemokraterna.
– SD gick starkt fram till sju mandat och det förlorade vi på. Vi har väldigt olika politik, men delvis samma väljare, även om det känns konstigt. SD har lyckats profilera sig mot etablissemanget och som en röst för vanliga människor, säger Mats Sjölin, som är mångårig ordförande för Vänsterpartiet i Trelleborg.
”Spyr inte galla på M och SD”
Vänsterpartiet har under lång tid varit svagt i Skåne och sedan valet 2010 saknar partiet mandat i mer än var fjärde skånsk kommun. Sammanlagt har partiet 39 mandat i alla kommuner, en siffra som kan jämföras med Miljöpartiets 82 eller Sverigedemokraternas 167. Tre av fyra Skåne-distrikt toppar listan över Vänsterpartiets sämsta distrikt i Sverige och Malmödistriktet ligger sämre till sett till väljarstöd än både Stockholm och Göteborg. Region Skåne är dessutom Vänsterpartiets näst svagaste landsting efter Halland.
Bromölla i nordöstra Skåne är den enda skånska kommun som går emot trenden och kan uppvisa ett starkare väljarstöd än rikssnittet. Bo-Eje Jönsson, aktiv vänsterpartist i kommunen, ser en huvudförklaring.
– Vi har bestämt oss för att inte prata om hur dåliga alla andra är. Vi säger ”det här är vi bra på” och spyr inte galla över varken Moderaterna eller Sverigedemokraterna. Jag ser att många partikamrater i våra grannkommuner gör det, men man vinner inga röster på sådant. Vi vill inte sätta oss i ett hörn och säga att vi inte stödjer ett visst förslag bara för att det kommer från M eller SD. Tycker vi att förslaget är bra så har vi inga problem att samarbeta, säger han.
Skånedistriktets ordförande Ray Grönlund tror att Bo-Eje Jönsson i Bromölla har en poäng.
– Ja, vi måste vara lite mer ödmjuka. Vi är inga übermänniskor som kan peka ut andra som dåliga. Jag bor i Landskrona där Sverigedemokraterna är väldigt starka och jag känner många som röstar på dem. De är vanliga arbetare och arbetslösa. Folk som vill ha en förändring, men som hakat upp sig på invandringsfrågan. Vi måste sluta kalla dem rasister och istället vara tydliga med vad Vänsterpartiet vill och visa att det är klasskamp de borde ägna sig åt, säger han.
Kommunpolitiken tung för fåtalet aktiva
Vänsterpartiets svaga ställning i Skåne kan inte enbart förklaras med ett starkt stöd för SD. Även den skånska socialdemokratin har traditionellt varit stark och lockat många potentiella V-väljare. Därtill är det svårt för alla mindre partier att upprätthålla ett engagemang i små kommuner, något som distriktsordförande Ray Grönlund hoppas kunna motverkas bättre framöver. Planer finns exempelvis på att upprätta en motionsbank så att de kommunala företrädarna inte ska behöva uppfinna alla idéer på egen hand.
– Vi måste göra mer för att våra representanter ska orka hela vägen. Idag hoppar många av, framförallt kvinnor, för att engagemanget i kommunfullmäktige tar så mycket tid. En del som brunnit för politiken blir osynliga för väljarna för att det parlamentariska arbetet äter upp det icke-parlamentariska, säger han.
I Ängelholm känner partimedlemmarna igen den beskrivningen. När den aktiva kärnan hoppade av inför valet 2010 tog ett nytt gäng över. Under de år som gått har de hunnit mobilisera, mycket tack vare att de inte behövt ägna sig åt den kommunpolitiska vardagen.
– Vi har faktiskt växt sedan 2010, från sju medlemmar till 23 och nya tillkommer hela tiden. Det har funnits fördelar med att inte sitta i kommunfullmäktige, vi har kunnat synas på ett annat sätt. Vi har skrivit insändare och funnits på torgen och jag tror att vi har jättegoda chanser att komma in igen efter valet, säger ordförande Magnus Henningsson.
Syns inte i tidningen
Han berättar att en borgerlig politiker i kommunen nyligen beklagat sig över att Vänsterpartiet synts mer än något annat parti i Ängelholm, trots att de åkt ur kommunfullmäktige.
Men Magnus Henningsson berättar också om nackdelarna med att inte vara representerad i kommunfullmäktige. När Helsingborgs dagblad gör rundringningar bland alla partier i Ängelholm får Vänsterpartiet inga frågor. Tidningen koncentrerar sig på de som har inflytande i kommunpolitiken, ett problem som även Mats Sjölin i Trelleborg känner igen. Han får sällan samtal från lokalt starka Trelleborgs allehanda.
– När vi var inne i kommunfullmäktige nådde vi ut med vår politik, vi syntes i tidningen och var inte hänvisade till att dela ut flygblad eller hålla appeller. Nu ställer tidningen inga frågor till oss. Vi finns inte, vi måste själva söka rampljuset, säger han.
Distriktsordförande Ray Grönlund hoppas att Vänsterpartiet ska kunna ställa upp med listor i så många skånska kommuner som möjligt i valet 2014, men befarar att det kan vara svårt, exempelvis i Vellinge, Lomma, Båstad och Örkelljunga.
Hoppas på regionen
Ljusglimtarna ser han i Malmö och i regionen. I Malmö har V fått många nya medlemmar sedan valet 2010 och partiets regionpolitiker har under senare år fått gehör bland skåningarna.
– I regionen har vi verkligen lyckats med det som vi ibland varit dåliga på, på andra håll. Vi har varit tydliga med vad vi vill med sjukvården. Vi har en vision, men har också presenterat vad vi vill här och nu. Vi borde tänka mer så, vi ska inte bli populistiska, men kanske mer realistiska och inte försöka förändra allt på en gång utan koncentrera oss på några frågor, säger han.